Biolog Goran Šafarek
obišao je skoro svaki komadić prirode u Hrvatskoj. Objavio je nekoliko knjiga, među kojima se ističe Priroda Hrvatske, Životinje Hrvatske i Rijeke Hrvatske, kao i nekoliko stotina popularnih članaka u različitim publikacijama poput National Geographica.

Iako je nezahvalno odabrati svega desetak prirodnih područja, ovo je njegov izbor, temeljen na stručnom i podjednako subjektivnom doživljaju prirode Hrvatske.

Velebit, naša čarobna planina, gdje u kamenjarskim travnjacima, šumama i krševitim stijenama još love vukovi i tumaraju medvjedi.

Plitvička jezera, nezaobilazna na svim listama. Ne treba se tu nešto posebno pričati. :)

Rijeka Drava, jedna od posljednjih nizinskih rijeka u Europi. Prirodnom dinamikom erozije i taloženja sedimenta nastaju sprudovi, strme obale, rukavci i mrtvice te poplavna šuma, s velikom biološkom raznolikošću.

Lastovo, odnosno Lastovsko otočje, udaljeni otok u Jadranu, ne čuva samo divni kopneni krajolik, već i očuvano podmorje. Ovdje rastu neka od najljepših naselja koralja žutocrvenih gorgonija u Jadranu.

Kopački rit, poplavno područje Dunava i Drave, močvarni je svijet vrba, trske i šaševa, gdje nalazimo na tisuće ptica, jelena, divljih svinja, ogromno mrijestilište riba.

Rijeka Krupa, pritoka poznatije Zrmanje krije u svojih sedam kilometara toka mnogo više prirodnih vrijednosti nego neke rijeke dugačke sto kilometara. Sedreni slapovi u ogromnom kanjonu zaista mogu biti kao usred Afrike.

Mljet je zeleni otok u plavom Jadranu, gdje imamo boćata močvarna blata, pješčane plaže, kao i slana jezera s najvećim koraljnim grebenom u cijelom Mediteranu.

Rijeka Mrežnica u svojem bujnom zelenom kanjonu skriva stotinjak sedrenih barijera sa slapovima, a između su mirni, ujezereni tokovi. Savršena je za odmor ljeti - veslanje, plivanje i uživanje u prirodi.

Rijeka Krka je pak biser Mediterana, s poznatim slapištem Skradinski buk, najvećim u cijeloj Europi. No tu su i kanjoni, labirinti vegetacije i jezerca, zajedno s kulturnom baštinom mlinica, starih utvrda i antičkih ruševina.

Gorski kotar je zeleno srce Hrvatske, gdje se u mirisnim šumama jele i bukve skriva tajnoviti ris, s najgušćim populacijama medvjeda i vuka.

Prekrasne fotografije Gorana Šafareka iz Hrvatske i svijeta možete pronaći na njegovu Instagramu, a više zanimljivih priča možete pročitati na njegovu blogu Wild Croatia.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju