Znate ono kad hodate stranom zemljom i tražite autentično iskustvo? Upravo je to tražio i jedan australski turist, ali umjesto autentičnog iskustva, dobio je prazni bankovni račun...

Kako prenosi australski portal news.au.com turist Lawrence Andrews zapamtit će svoje putovanje u Kinu ponajviše po neugodnom iskustvu koje je doživio u Pekingu. Naime, lutajući pekinškim ulicama, Lawrence se odlučio odmoriti i zastati u nekom lokalnom restoranu.

Nacionalni kineski muzej, Peking Nacionalni kineski muzej, Peking (Foto: Getty)

Uskoro je ušao u jedan koji mu se čini posve autentičnim, nešto je pojeo i popio čaj, ljubazno pozdravio osoblje i otišao, sretan i nasmiješen. No, sljedeći dan, kad se spremao na put kući, provjerio je stanje svog računa, i umalo pao u nesvijest kad je vidio da je za to zadovoljstvo, njegova kartica terećena je sa 4704 dolara, što iznosi oko 30 tisuća kuna!

S obzirom na lekciju, nakon koje je uslijedila dugotrajna bitka za vraćanje novca i dokazivanja prevare, Lawrence je odlučio upozoriti druge turiste da ne ponove njegovu pogrešku. „Dok sam razgledavao Zabranjeni grad, otišao sam do kuće čaja, jednog sasvim običnog lokalnog mjesta. Kasnije sam otkrio kako mi je s računa nestalo 4704 dolara, a kartičarska kuća čiji su predstzavnici rekli kako će mi dati punu podršku, baš se u ovom slučaju i nije iskazla“ – objašnjava prevareni turist.

Prekrasni kineski krajolici - 5 Prekrasni kineski krajolici - 5 (Foto: Profimedia.hr)

Kaže kako je račun bio oko 350 dolara te da mu je bilo čudno što mu na potpisivanje nose dva računa. Odlučio ih je potpisati i tražiti kopije, no dobio je odgovor kako to nije moguće. „Tu sam upao u njihovu zamku i nažalost rekao kako mi kopije zapravo ne trebaju“ – kaže Andrews.

Iako je vrlo brzo kontaktirao kartičarsku kuću, ispostavilo se kako ni oni ne mogu učiniti ništa. Da stvar bude gora, Andrews je par mjeseci kasnije izgubio i spor s bankom, a sve zbog dva potpisana računa, koje je druga strana priložila kao dokaz.

Treba reći kako su ovakve prevare zadnjih godina dosta česte u Kini, turist ušeta na poziv atraktivne hostese, uskoro se ispostavi kako sve cijene i nisu baš navedene, ali kad shvatite da su vas nasamarili, bude obično jako kasno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju