Slatki krumpir

Poznat još i pod nazivom batat, slatki krumpir vrlo je hranjiv te se zato pobrinite da ga dodate na svoj dnevni meni. Srednje pečeni slatki krumpir daje oko 540 mg kalija, a bogat je i esencijalnim hranjivim tvarima poput beta karotena i složenih ugljikohidrata.

Avokado
Bogat izbor ugljikohidrata i zdravih masti, samo je još jedan razlog za dodavanje guacamole umaka u vašu salatu jer pola avokada sadrži 487 mg kalija! Avokado ima više kalija nego banana, a njegova redovita konzumacija pomaže u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola. Također, pomaže i očuvati srce zdravim.


Bijeli grah
Pomaže očistiti krv, kao i pri sagorijevanju masti te održava kožu zdravom. Čak i bolje od toga je da uz to čuva vaše živce i funkcije mišića, smanjuje stres i štiti od bolesti probavnog sustava. U pola šalice bijeloga graha ima 500 mg kalija, a sadrži i mnogo magnezija, složenih ugljikohidrata i esencijalnih vitamina.

Jogurt
Znamo da jogurt sadrži korisne bakterije koje pomažu u probavi, ali ovaj mliječni proizvod također je bogat kalijem, tako da u manjem pakiranju ima preko 500 mg kalija. Bogat je još i kalcijem, jodom i proteinima, a njegova redovna konzumacija sprječava visok krvni tlak, promiče brže ozdravljenje i sprječava - debljanje!

Špinat
Popularni sastojak salata, špinat sadrži nevjerojatnih 839 mg kalija po šalici. Bogat je vitaminima A i C, kao i omega 3 masnim kiselinama. Redovito unošenje špinata u organizam sprječava rak, upalne bolesti i bolesti kostiju.

Artičoke
Sadrže dugačak popis korisnih spojeva, uključujući i kalij. Samo 100 g artičoka daje 379 mg kalija. Artičoke su bogate i vitaminom C, tiaminom, riboflavinom, folnim kiselinama… Konzumacija ovog sjajnog povrća pomaže u prevenciji raka, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i jača kosti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju