Postoji li išta bolje od hrskavog kruha s maslacem premazanog luksuznom paštetom od crvenog mesa? U Danskoj se radi o tartarmadu, u Njemačkoj o mettu, u Belgiji se jede s pomfritom, u Nepalu se naziva kachila i radi se od bizona, a mi ga poznajemo kao juneći tatarski biftek.
Tatarski biftek jedno je od onih jela koje je vrlo lako napraviti ako pronađemo kvalitetne sastojke. Ta moderna i skupa delikatesa sastoji se od sirovog mesa i začina, a u gastronomskim krugovima postoje brojni mitovi i legende o tome kako je nastala.
Danas ga radimo od svježeg junećeg bifteka i jedemo ga na tostiranom kruhu s maslacem. U originalu se radio od konjskog mesa. Legenda kaže da potječe od Tatara, nomadskog naroda iz ruskih stepa, kojima je običaj bio mljeti konjsko meso i tako preživljavati svakodnevne napore. Tatari su meso spremali ispod sedla, a zbog jahanja se često znalo pretvoriti u paštetu koju su strugali sa sedla i jeli sirovu. Kasnije su meso počeli začinjavati. Prvenstveno zbog okusa, ali i kako se ne bi brzo pokvarilo na vrućinama. Donosimo recept za originalnu verziju.
Sastojci za tatarski biftek:
- 1 kg bifteka
- 3 glavice luka
- 5 žumanjaka
- 150 ml suncokretova ulja
- 60 g kapara
- 30 g slanih inćuna
- sok dvaju limuna
- Worchester umak
- 2 žlice senfa
- tabasco umak
- 2 žlice konjaka
- 50 g kiselih krastavaca
- sol, papar, crvena mljevena paprika (slatka i ljuta)
Priprema tatarskog bifteka:
- Meso očistiti od masnoća i sitno samljeti. U pravilu se meso za tatarski bifek ne bi trebalo sjeckati u multipraktiku, nego lagano guliti nožem sve dok se ne dobije smjesa nalik grubljoj pašteti. Staviti meso u hladnjak dok pripremate ostale sastojke.
- Nasjeckati nasitno luk, kisele krastavce, inćune i kapare. Ostaviti sastojke sa strane.
- Za najbolji rezultat napraviti domaću majonezu. Pomiješati žumanjke i senf pa lagano dodavati ulje. Potrebno je cijelo vrijeme miješati dok se istovremeno dodaje kap po kap ulja. U majonezu dodati limunov sok, Worchester, tabasco, konjak, sol, papar i crvenu mljevenu papriku.
- U meso dodati nasjeckane sastojke i pripremljenu majonezu.
- Sve dobro promiješati i hladiti najmanje 3 sata.
- Poslužiti uz prepečeni kruh premazan maslacem.