Ako nizozemska tvrtka Elysian uspije u svojem naumu i napravi putnički avion koji može letjeti bez kerozina – izazvat će revoluciju u zrakoplovnom prometu.

Ovaj startup, naime, radi na električnoj letjelici za 90 putnika pod imenom E9X s kojom bi se mogla prijeći udaljenost od 800 kilometara.

Mogućnost da naprave putnički zrakoplov na električni pogon vrlo je dobra što potvrđuje i studija o baterijskom napajanju za zrakoplove koja je provedena u suradnji s Delft University of Technology.

Dosada se letenje na baterijski električni pogon nije smatralo mogućim rješenjem za putničke zrakoplove zbog pretpostavljenih ograničenja u kapacitetu i doletu aviona, no nova istraživanja pokazuju da je zračno putovanja na ovaj način moguće u većem opsegu nego što se mislilo.

“Revidirani izračuni temeljeni na novim načelima dizajna signaliziraju promjenu paradigme u potencijalu baterijskog električnog leta,rekli su u Elysianu.

Letjelica E9X dizajnirana je za kraće udaljenosti, a trebala bi biti operativna do 2033. godine.

U Elysianu vjeruju da će imati ekonomski održivu opciju u usporedbi s tradicionalnim zrakoplovstvom te stvoriti simbol buduće industrije u kojoj će ugljična neutralnost igrati važnu ulogu.

Odgovori na "avionska" pitanja koji sve zanimaju: Razjašnjavamo vječne misterije o sigurnosti na letu Avion Avion - 2 Avion - 1 +1 Sjedala - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju