Kada s autoceste siđete u Žutoj Lokvi i uključite se na zadnji dio danas gotovo zaboravljene Jozefinske ceste koja završava u Senju, na visoravni između Kapele i Velebita čeka vas ravni pojas Velebitu iza leđa koji izlazi na njegov slikoviti prijevoj Vratnik. Ovdje su nekad medvjedi "plesali" po žeravici zabavljajući mase turista koje su hrlile na more, ali s novom, velikom cestom, na sreću su nestali tužni zatočeni medvjedi, i - na žalost - ovaj je kraj, nakratko probuđen, ponovno zaspao uljuljan u opojni lički mir.

S Vratnikom za vratom

Izlaz na Vratnik, čak i ako onuda prolazite vrlo često, dojmljiv je svaki put. Velebitova kapa od oblaka rijetko ga kad prelazi pa je na samome prijevoju prijelaz Mediterana u surov kontinent vidljiv kao da ga je netko urezao nožem. Često će iza vas stajati mrki oblaci, dok će se ispred – i duboko ispod vas, otvoriti rajski prizor plavog kvarnerskog mora. Kada se počnete spuštati serpentinama prema Senju, nevjerojatno, ali kao da manje osjećate da idete prama moru, a nekako više ćutite tu velebnost Velebita.

Samo malo ispod Vratnika, odmah na početku prve serpentine koja pitomi ovu planinu, nalazi se proširenje na kojem se vjerojatno puno više ljudi zaustavilo fotografirati zalaz sunca i pogled na more, nego što ih se zapitalo kamo vodi cestica koja se odatle odvaja u kamenu divljinu.

Vodi u Francikovac, mjesto uz koje ćete proći ako ovom malom cestom krenete prema Krivom Putu ili ako je glavna cesta zbog nečega zatvorena pa je ova starija i uža velebitska cestica jedini način da stignete u Senj. Tako skriven od svega, Francikovac s tek nekoliko razbacanih kuća i Vratnikom za vratom, neopisivo spokojno uglavljen u velebitski krš na 700 metara nadmorske visine gleda more, tako puno mora i – uživa.

Zagledana u veliko plavetnilo

U Francikovcu se udobno smjestila i Heritage Villa Velebit Soul, luksuzna kuća za odmor od 370 kvadrata i sa šest prostranih spavaćih soba od kojih svaka ima i vlastitu kupaonicu, koja može ugostiti čak dvanaestero ljudi, a cijena noćenja iznosi 686 eura. Za taj će iznos ona postati samo vaše utočište, spremno da vas razmazi na svim poljima i ponudi vam nezaboravno iskustvo u svako godišnje doba. Jer ako i poznajete Velebit ljeti, morate ga upoznati i u ostalim sezonama jer on baš nikada nije isti.

Vila Heritage Velebit Soul ima sve što možete zamisliti, ako vam samo pogled na more nije dovoljan. Grijani vanjski bazen, sauna i hidromasažna kada potpuno će vas opustiti, u dnevnom boravku zabavljat će vas vatra u kaminu, satelitski TV-programi ili konzola za igranje, a u kuhinji možete, ako baš želite, nakuhavati do milje volje. Detalje ponude i sve sadržaje kuće možete izučiti na ovome linku

Dizajn kuće komunicira s prirodom oko sebe, kamenom i drvenim detaljima kuća kao da se ponosi kršem na kojemu stoji, a velikim oknima i ona zaljubljeno gleda i svoje more i svoj Velebit i poziva ih unutra. Iz dvorišta Heritage Ville Velebit Soul možete uživati u zvjezdanom nebu i crnim, mrkim noćima, kakve vjerojatno i niste često doživjeli. Prošećete li samo malo oko kuće, iz crnine negdje duboko ispod vas, zabljesnut će vas Senj koji odavde izgleda veći nego što jest, a u ovako svečanom noćnom ruhu podsjeća na ljupki buketić javnorasvjetnoga "cvijeća".

Okolicu, tj. Velebit ne treba predstavljati ljubiteljima prirode, a s ovoga su vam mjesta gotovo jednako blizu Zavižan i Baške Oštarije od kojih možete započeti izlet. Naravno, možete istražiti i velebitska sela poput Crnog Kala, Krivog Puta i Vratnika, pokušati pronaći nekoga da vam priča o životu na Velebitu i – pod obavezno – kupiti domaći sir i med.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju