Ugledni sajt prepun savjeta, informacija i iskustava s putovanja, TripAdvisor, nedavno je objavio deset najboljih svjetskih znamenitosti prema iskustvima i glasovima svojih korisnika.

Istraživanje je provedeno na način da je uzeta kvaliteta i kvantiteta ocjena i opisa od strane putnika u zadnjih 12 mjeseci. Uz to, dodana je i još jedna važna komponenta, a to je cijena smještaja u svakoj od destinacija gdje se znamenitosti nalaze.

Među prvih deset našlo se doslovno svašta: od katedrale, preko hramova pa sve do mauzoleja. No, dosta priče, krenimo s odbrojavanjem!

10. Duomo u Milanu

Slavna i nadaleko poznata milanska katedrala gradila se ukupno kroz šest stoljeća, a danas je najveća gotička katedrala Italije i jedna od najvećih crkvi na svijetu. Na njoj su posebno impresivni brojni 'šiljci' ali i tisuće statua, koje plijene pogled svakog prolaznika.

9. Lincoln Memorial (Washington)

Sjećate se velikog bazena s obeliskom ispred kojeg Forrest Gump drži govor prije nego ga prekine njegova voljena Jenny? E pa to je dio spomenika koji je mnogo veći, a uključuje zgradu koja podsjeća na Akropolu i Lincolnov spomenik. No, bazen je poseban i plijeni najveću pažnju, bar ako je vjerovati turistima.



8. Alhambra (Španjolska)

Ako vas put ikad nanese na jug Španjolske, svakako posjetite Granadu i slavnu utvrdu, ali i palaču, Granadu. Ovo čudo od građevine su sagradili zadnji muslimanski vladari Španjolske i danas je jedina netaknuta islamska srednjovjekovna palača. Potpuno je jasno da se nalazi i na popisu Svjetske kulturne baštine, a ukoliko želite okinuti dobru fotografiju, odavde je pogled savršen.

7. Crkva Kristova uskrsnuća (Rusija)

Ne, ovdje se ne radi o slavnoj moskovskoj Crkvi Svetog Vasilija koja vam je svima vjerojatno jako dobro poznata, već onoj u Sankt Peterburgu. Izgledom doduše i podsjeća na onu poznatiju u glavnom ruskom gradu, no i ova je jasno čudo za sebe. Relativno je mlada jer je izgrađena na prijelazu iz 19. – og u 20. stoljeće, a na njoj su radili neki od najpoznatijih ruskih umjetnika.

6. Velika Džamija u Cordobi (Španjolska)

Još jedan od ostatak muslimanske gradnje u Španjolskoj je i ova džamija. No, ne dozvolite da vas zavara ime, jer je ona danas glavna katedrala cordobske nadbiskupije. Poseban je užitak proći kroz veliko dvorište naranči i osjetiti miris voća, a ne trebamo vjerojatno ni govoriti kako je i ona našla svoje mjesto na popisu UNESCO – a.



5. Taj Mahal (Indija)

Svima vam je poznat, no vjerojatno svi ne znate kako je ova svjetski poznata atrakcija u biti – mauzolej. Jedno je od najpopularnijih mjesta, tako da smo mu jednom već posvetili i više redaka Taj Mahal je ujedno i sjajan primjer mogulske arhitekture, ali prije svega, on je definitivno spomenik jednoj pravoj ljubavi.

4. Bazilika Sv. Petra (Vatikan)

Je li uopće potrebno napisati išta o možda i najpoznatijoj crkvi na svijetu? Gradila se ukupno 120 godina, na njoj su radili i majstori poput Michelangela, krije remek djela poput slavne 'Piete', a pogled s kupole (ovo ćete morati platiti) puca na cijeli Rim. Ako vam je još do kulture, svakako posjetite i obližnje vatikanske muzeje.

3. Angkor Wat (Kambodža)

O najvećoj religijskog strukturi na svijetu pisali smo prilično nedavno. Spomenik je to koji su sagradili stari Kmeri, a kasnije je preživio i strašnu diktaturu 'novih' Kmera (crvenih). Dugo je bio zapušten, ali srećom nije prepušten zaboravu te je obnovljen i danas privlači turiste iz cijelog svijeta.



2. Džamija šeika Zayeda (UAE)

Nalazi se u Abu Dhabiju i recimo da je dovoljno velika da bude najveća u zemlji, a osma u svijetu. Ime je dobila po osnivaču UAE koji ovdje mirno i počiva. O njenoj veličini najbolje govori kako može primiti oko 40 tisuća vjernika, a minareti se uzdižu i do 115 metara. U njoj se nalazi i najveći rukama izrađeni tepih na svijetu.

1. Machu Picchu (Peru)

I za kraj, do najbolje atrakcije idemo u Južnu Ameriku! Sveti grad u kojem su nekoć obitavale Inke smjestio se na nešto više od 2 tisuće metara nadmorske visine. Zadnje spoznaje kazuju kako ovo vjerojatno nije bio klasični grad jer u njemu nisu nađeni ostaci koji bi podsjećali na upravne ili vojne objekte, već je vrlo vjerojatno izgrađen kao religijsko središte ili posjed cara. Čak i ako niste ljubitelj arheologije, ovaj veličanstveni grad u Andama je grehota ne posjetiti ukoliko za to imate priliku.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju