James Law Cybertecture studio iz Hong Konga razvio je prototip za povoljne mikrostanove u betonskim cijevima koji bi se postavili u neiskorišten prostor između zgrada i na taj način omogućili dodatan broj kvadrata za život u jednom od najgušće naseljenih područja na svijetu. Iza projekta OPod Tube Housing stoji sjajna ideja da su cijevi široke 2,5 metra prenamjenili u garsonijere od 9,29 četvornih metara. Stanovi su prvenstveno namijenjeni mladima koji tek počinju raditi ili se školuju, dok ne stanu na noge. 

Stan u cijevi Stan u cijevi (Foto: Profimedia.hr)

U mikrostanovima vrata će se moći otključavati pomoću pametnog telefona, a zahvaljujući mnoštvu ugrađenih svjetiljki kompenzirat će se manjak prirodnog svjetla. U posebnoj prostoriji nalazi se minihladnjak i mikrovalna pećnica, a na raspolaganju je i mala kupaonica.

> Vi nemate mjesta? Pogledajte kako izgleda život u stanu od 8 kvadrata

Oblik i težina cijevi omogućuju praktično postavljanje na katove ili u oblik potkove kako bi se mogle spojiti sa stepenicama ili platformama. Stanovi će se iznajmljivati za oko 2500 kuna, što je puno povoljnije od uobičajenih 12.500 kuna, koliko se traži za garsonijere u centru grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju