Šesnaestogodišnji Trygve Pettersen legenda je u Ballstadu, jer ima najbržu i najprecizniju ruku kad je pitanju rezanje jezika norveškog bakalara. Njegov otac, inače ribar, naučio ga je tom poslu kad je imao tek sedam godina.

Kada sam prvi put probao ovo raditi, izrezao samo oko dva kilograma jezika i mislio sam da je to puno. Danas mogu odraditi i 80 kilograma u jednom danu, a najviše sam u danu zaradio 4500 norveških kruna (3600 kuna), otkrio je Pettersen za portal Munchies.

Zbog zahtjevnosti ovog posla ribari u norveškom obalnom gradiću već generacijama poklanjaju djeci glave bakalara, koji izrežu jezike zajedno s bradom i vilicom te ih dostavljaju svojim kupcima. Za kilogram jezika mogu dobiti i 50 kuna.

Ovisno o dostupnosti jezika i potražnji (neki čak oglašavaju i preko Facebooka) na ovaj način zarađuju dovoljno novaca da si samostalno priušte stvari koje trebaju poput tenisica, mobitela ili računala.

 

A post shared by Trond Notland (@trondn) on

Trygve Pettersen je uštedio dovoljno novaca da je isplanirao putovanje u Sjedinjene Američke Države, točnije pustolovinu od New Yorka do Havaja koji će sam platiti.

Ukusna iznutrica koju Norvežani obožavaju

Norveški bakalar je u sezoni od siječnja do travnja svake godine, pa se djeca nakon škole u ovim mjesecima spuštaju na obalu i bacaju na posao.

 

A post shared by Erlend Gustad (@erlendgu) on

Ovi riblji proizvodi u sirovom obliku podsjećaju na pileće meso, a najčešće se pripremaju kao uobičajene iznutrice. Umiješaju se u brašno, sol i papar te preprže na maslacu s nešto luka, ili paniraju te ispeku u dubokom ulju.

Pržene jezike karakterizira slatkast okus koji Norvežani jednostavno obožavaju. Otkrijte i ovih pet razloga zbog kojih su Norvežani proglašeni nasretnijom nacijom na svijetu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju