Kolekcionarstvo
je prilično nevjerojatna stvar. Netko skuplja poštanske markkice, netko salvete, prebogati pune garaže automobilima, a gospodin Edoardo Flores iz Torina ima pomalo nevjerojatnu kolekciju jer skuplja oznake „Do not disturb“ s hotelskih vrata.

Do not disturb - kolekcija - 1 Do not disturb - kolekcija - 1 (Foto: dndcollector.webs.com)

I dok većina nas ne obraća posebnu pozornost na te oznake, ovaj čovjek iz Italije doslovno je lud za njima, te ih je skupio oko 15 tisuća iz više od 200 zemalja. Sada umirovljenik, Edoardo je nekad radio za UN, a strast su mu putovanja na kojima je i razvio ovaj neobični hobi.

Do not disturb - kolekcija - 4 Do not disturb - kolekcija - 4 (Foto: dndcollector.webs.com)

Znakove je počeo skupljati odavno, a za svoje kolekcionarstvo ima jednostavno objašnjenje."Kolega je jednom vidio kako nekoliko oznaka visi u mom uredu i rekao kako bi s vremenom od njih mogla nastati lijepa kolekcija. Od tada, kad god ostanem u nekom hotelu, pobrinem se da oznaku pokupim sa sobom", ispričao je Edoardo koji je za čitatelje Punkufera rado ostavio link na svoj Flickr album s oznakama za miran san koje je skupio u Hrvatskoj.

A oznaka je s vremenom zbilja skupio raznih. I dok ih je većina papirnatih ili kartonskih, dio ih je napravljen i od nestandardnih materijala – plastike, drveta, kože i ostalog. Kolekciju nije samo skupljao boraveći u hotelima, pa tako neke oznake dolaze s kruzera, aviona, bolnica, itd. "Slaganje 15 tisuća raznih oznaka nije lagan posao. One najatraktivnije držim izložene u jednoj sobi, dok ih je većina ipak složena u kutijama prema zemljama iz kojih dolaze", pojašnjava.

Do not disturb - kolekcija - 7 Do not disturb - kolekcija - 7 (Foto: dndcollector.webs.com)

Uz ovoliku kolekciju gotovo je nemoguće odabrati najdraže, no Edoardo kaže kako kad bi morao birati, najviše voli one iz azijskih zemalja, gdje hoteli često koriste nestandardni materijal za izradu, poput drva. 

Ako vas je priča zaintrigirala i želite znati više, predlažemo da svakako posjetite i Edoardovu službenu stranicu i saznate svaki detalj priče o skupljanju oznaka "Do not disturb".

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju