Ako se Singapur, čuveni lavlji grad, pojavljuje u vašim budućim planovima kao mjesto koje planirate posjetiti, a istodobno se niste baš spremni cijepiti, možda bolje da ovu zemlju preskočite. Naime, u namjeri da osigura zemlju od bilo kakvih zaraznih bolesti ministarstvo zdravstva predložilo je izmjene postojećih zakona i može odbiti primiti putnike koji nisu cijepljeni.

Trenutačno oni koji žele putovati u Singapur moraju biti cijepljeni samo protiv određenih bolesti, tj. onih koji su navedeni u međunarodnom sporazumu koji je potpisalo 196 zemalja. No putnici koji trenutno dolaze iz Latinske Amerike ili Afrike moraju se cijepiti protiv žute groznice. Necijepljeni mogu ući pod uvjetom da dobiju cjepivo, ali im u tom slučaju prijeti i mogućnost izolacije ili nadzora.

Očekuje se kako će ministarstvo u budućnosti zahtijevati cijepljenje protiv većeg broja bolesti u budućnosti kako bi dodatno zaštitili 5,6 milijuna stanovnika Singapura. S obzirom na prošla iskustva i izbijanje virusa SARS 2003. godine prilikom čega su preminule 33 osobe, a šteta za gospodarstvo ogromna, ovakva politika singapurskih vlasti ne treba odveć nikog ni čuditi. Zemlja je lani ugostila nešto više od 17 milijuna ljudi, te smatraju da je njihova zadaća kao važnog turističkog i trgovačkog čvorišta zaštititi što više ljudi.

Iz ministarstva su obećali maksimalni angažman i brigu o provođenju novih zakona, pa će tako svakom tko dođe u zemlju ponuditi medicinski tretman što se tiče cijepljenja. Ipak, i dalje zadržavaju pravo da odbiju ulazak necijepljenima, pa ako ste jedni od onih kojima cijepljenje protiv novih potencijalnih bolesti nije najdraža stvar, možda bolje da idućih godina zaobiđete ovu bogatu azijsku zemlju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju