Stout 4.2. je pivo s ozbiljnim udjelom alkohola, koje dolazi u bocama od pola litre. Stoga nosi vrlo „odgovorno“ ime, For Two, odnosno „za dvoje", koje je ujedno i poziv da se pivo popije u dvoje. Dakle, ne ustručavajte se naručiti jedno pivo i dvije čaše, i podijeliti ga s osobom s kojom dijelite ljubav prema dobrim pivom. Pogotovo tamnom.

„Naravno, za pravog pivopiju bilo bi malo pretjerano očekivati da pivo, kakvo god ono bilo podijeli s više od jednog prijatelja, no najvažnije u cijeloj ovoj priči umjerena konzumacija, što je uostalom dobro u svemu - ne pretjerivati", - dodaje majstor pivar, Krešo Marić, koji stoji i iza ovog Petog Elementa.

Stout 4.2. Stout 4.2.

Krešo je upravo ove godine proslavio 50. rođendan i 25 godina pivarskog majstorstva, a tim povodom skuhao je svoje rođendansko Imperial India Pale, IIPA pivo. Jubilarne brojke i njihov zbroj pojavljuju se i u Stoutu 4.2., pivo ima 7,5 posto alkohola i 75 EBC jedinica boje.

Rezultat je pravi predstavnik tamnih piva, robusno, gusto i baršunasto pivo napravljeno od 10 vrsta slada. Osim što je pivo izvrsna okusa, ono se idealno može uklopiti u mnoga jela, a jedno je od rijetkih koje izrazito dobro ide uz deserte.

„Imam ja jednu opsesiju da radim crno pivo s 50 posto crnih sladova, ali to je tehnološki jako teško odraditi da to bude pitko...Onda tu je boja 75 EBC, alkohol 7,5 posto. I ovdje sam išao na odmak od osnovnog stila, pa tako ovo nije klasični stout. Ciljao sam na neki okus melase, na onu karipsku proizvodnju šećera, pa smo onda i na etiketu dali sablju, što asocira na gusare, malo smo se poigrali...", odaje Krešo.
Upravo je to ono najbolje kod craft piva, mašta i kreativnost koje se u pivarstvu pretvaraju u pun pogodak okusa na nepcima ljubitelja vrhunskog piva.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju