Na pola puta od Firence do Siene nalazi se Panzano in Chianti, gradić koji punim plućima živi od vina, mesa i turista. No burna talijanska prošlost i položaj između dva rivala srednjovjekovni je Panzano u prošlosti skupo stajao. Stradao je čak četiri puta, ali ono što je od njega ostalo pretvorilo se u grad tipičnog toskanskog šarma. Crkva svete Marije do koje se dolazi strmim kamenim stepenicama obnovljena je u 19. stoljeću, a za razliku od velebnih katedrala u Firenci ili Sieni privlači ljupkom jednostavnošću. Panzano je podijeljen na dva dijela.

>Čarobna Toskana i sjeverna Italija: Mjesta koja će vam otkriti tajnu života

Nakon razgledavanja stare jezgre i uskih uličica put vodi do glavnog trga koji vrvi kušaonicama, restoranima i slavnom mesnicom zbog koje brojni posjetitelji navraćaju u gradić s tek par tisuća stanovnika. Vrijedi planirati putovanje tako da Panzano posjetite nedjeljom i na tržnici kušate ili kupite ponešto od domaćih proizvoda – od izvrsnog domaćeg pecorina, chiantija po kojem je poznat ovaj kraj, a pronaći se mogu i gotovo zaboravljeni predmeti s bakinog tavana.

Panzano Panzano (Foto: Nika Borovac)

Zvijezda Panzana je karizmatični Dario Cecchini, osma generacija mesara koji vodi mesnicu i restoran popularniji od stare gradske jezgre. U njegovom hramu mesa je najbolja zabava u Panzanu. Uz čašu domaćeg vina, AC/DC ili Puccinija (ovisno o Darijevom raspoloženju) koja "urla" iz zvučnika posjetitelji se vrzmaju oko komore za meso, kušaju predjela i biraju između brojnih delicija poput domaćih kobasica s češnjakom, salame s komoračem

Panzano Panzano (Foto: Nika Borovac)

Imate li dovoljno vremena, vrijedi ostati na ručku ili večeri, ali obavezno rezervirajte unaprijed i prepustite se čarima tatarskog bifteka, rib-eye odreska, T-bonea, namaza od larda (marinirane svinjske masti), neodoljivog toskanskog graha u maslinovom ulju i vina u potocima. Officina della Bistecca nudi nekoliko menija – od 30 do 50 eura po osobi za osam do deset sljedova. Možete li birati, odlučite se za večeru na kojoj mesarski celebrity radi pravi show.

Bučan, luckast i savršeno stručan u onome što radi Dario Cecchini showman je kojeg vrijedi upoznati. Dok gosti uživaju u veličanstvenom mesu za velikim stolovima kao na obiteljskim okupljanjima, Dario daje sve od sebe kako bi najbolje predstavio ono u čemu uživa. Njegovom mesnicom, ali i entuzijazmom oduševio se i veliki Anthony Bourdain koji je gradić mesnih čudesa preporučio u jednoj od svojih emisija, a New York Times i Le Figaro proglasili su Cecchinija najpoznatijim mesarom na svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju