Galerija Panzano 7 Panzano 7 Panzano 7 Panzano 7

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Na pola puta od Firence do Siene nalazi se Panzano in Chianti, gradić koji punim plućima živi od vina, mesa i turista. No burna talijanska prošlost i položaj između dva rivala srednjovjekovni je Panzano u prošlosti skupo stajao. Stradao je čak četiri puta, ali ono što je od njega ostalo pretvorilo se u grad tipičnog toskanskog šarma. Crkva svete Marije do koje se dolazi strmim kamenim stepenicama obnovljena je u 19. stoljeću, a za razliku od velebnih katedrala u Firenci ili Sieni privlači ljupkom jednostavnošću. Panzano je podijeljen na dva dijela.

>Čarobna Toskana i sjeverna Italija: Mjesta koja će vam otkriti tajnu života

Nakon razgledavanja stare jezgre i uskih uličica put vodi do glavnog trga koji vrvi kušaonicama, restoranima i slavnom mesnicom zbog koje brojni posjetitelji navraćaju u gradić s tek par tisuća stanovnika. Vrijedi planirati putovanje tako da Panzano posjetite nedjeljom i na tržnici kušate ili kupite ponešto od domaćih proizvoda – od izvrsnog domaćeg pecorina, chiantija po kojem je poznat ovaj kraj, a pronaći se mogu i gotovo zaboravljeni predmeti s bakinog tavana.

Panzano Panzano (Foto: Nika Borovac)

Zvijezda Panzana je karizmatični Dario Cecchini, osma generacija mesara koji vodi mesnicu i restoran popularniji od stare gradske jezgre. U njegovom hramu mesa je najbolja zabava u Panzanu. Uz čašu domaćeg vina, AC/DC ili Puccinija (ovisno o Darijevom raspoloženju) koja "urla" iz zvučnika posjetitelji se vrzmaju oko komore za meso, kušaju predjela i biraju između brojnih delicija poput domaćih kobasica s češnjakom, salame s komoračem

Panzano Panzano (Foto: Nika Borovac)

Imate li dovoljno vremena, vrijedi ostati na ručku ili večeri, ali obavezno rezervirajte unaprijed i prepustite se čarima tatarskog bifteka, rib-eye odreska, T-bonea, namaza od larda (marinirane svinjske masti), neodoljivog toskanskog graha u maslinovom ulju i vina u potocima. Officina della Bistecca nudi nekoliko menija – od 30 do 50 eura po osobi za osam do deset sljedova. Možete li birati, odlučite se za večeru na kojoj mesarski celebrity radi pravi show.

Bučan, luckast i savršeno stručan u onome što radi Dario Cecchini showman je kojeg vrijedi upoznati. Dok gosti uživaju u veličanstvenom mesu za velikim stolovima kao na obiteljskim okupljanjima, Dario daje sve od sebe kako bi najbolje predstavio ono u čemu uživa. Njegovom mesnicom, ali i entuzijazmom oduševio se i veliki Anthony Bourdain koji je gradić mesnih čudesa preporučio u jednoj od svojih emisija, a New York Times i Le Figaro proglasili su Cecchinija najpoznatijim mesarom na svijetu.