Prekrasna planinska jezera nemoguće je izbrojiti, ali samo se jedno može pohvaliti kristalno čistom vodom koju je obojila duga koja se u njoj utopila. Tako barem otkriva legenda o talijanskoj Carezzi, ili Duginom jezeru u Dolomitima.
Prema južnotirolskoj predaji jednom davno prekrasna vodena nimfa posjetila je netaknute vode Carezza u podnožju Dolomita.

Dok je sjedila na obali, pjevala i plela dugačku kosu njezin milozvučni glas privukao je čarobnjaka Masarea. Zaljubljen preko ušiju potražio je pomoć vještice koja je živjela na obližnjoj planini kako bi osvojio plahu ljepoticu koja bi pobjegla u jezero čim bi joj se netko približio. Vještica je savjetovala čarobnjaku da se preruši u zlatara i pretvori dragocjeno kamenje u najsjajniju dugu.

Privučena iznimnom ljepotom i sjajem, nimfa koja nikad nije vidjela tako nešto sigurno bi se približila obali jezera. No čarobnjakov plan se izjalovio. Čim se nimfa približila dugi on se požurio kako bi joj prišao, ali je zaboravio masku zlatara. Čim ga je nimfa ugledala pobjegla je u dubine i nije se vratila. Očajni čarobnjak bacio je skupocjeno kamenje u jezeru i uništio dugu.

Carezza zimi Carezza zimi (Foto: Getty Images)

Prema predaji, boje duge i dragog kamenja daju prekrasne boje jezeru i mijenjaju se ovisno o godišnjem dobu ili danu.

Jezero je omiljena destinacija tijekom cijele godine, ali u njemu nije dopušteno kupanje. Smije se prići tek do drvene ograde i diviti se sa sigurne udaljenosti. Na oko pola sata vožnje nalazi se Bolzano, dom najstarije europske mumije. Oetzija, poznatog i kao Ledenog čovjeka, pronašli su planinari u blizini austrijsko-talijanske granice. Pokazalo se da je preminuo prije više od 5 tisuća godina.

Kanal koji je promijenio svijet: Div izgrađen na više od 25 tisuća žrtava Panamski kanal - 5 Panamski kanal - 4 Panamski kanal - 3 +1 Panamski kanal - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju