Trčanje je posljednjih godina postalo veoma popularno, a ta je popularnost pomaknula s fotelje čak i one koji su se kleli da nisu rođeni za sport. Jednom kad su počeli, otkrili su sve čari ove aktivnosti, a neki su isprobali i trail. Upravo oni razumiju koliko je lijep osjećaj istrčati utrku i upoznati skrivenu prirodu. Kao i broj trkača, povećava se i broj utrka, pa smo istražili na koje lijepe trail utrke možete preko granice.

Na rubu susjedne planine Snežnik

Kod Ilirske Bistrice, na zapadnom rubu slovenske Snežničke visoravni, smjestilo se izletište Črne njive koje je nerijetko polazna točka raznim stazama za trčanje, hodanje i vožnju biciklom. Upravo tu se održava Milanjska trail. Utrka vas vodi kroz nesvakidašnje ljepote Snežnika, po njegovim jugozapadnim obroncima, kroz glavni vrh Velika Milanja, a start i cilj su u Črnim njivama. Odabrati možete između 17 i 31 kilometra, stići dotamo iz Zagreba za samo malo više od 2 sata, a da je riječ o jednoj od najljepših slovenskih utrka, jasno je iz priloženog.

Milanja from franci dovgan on Vimeo.

Trkom po Kranjskoj gori

Slovenija oduševljava kamo god se okrenete, pa je tako na ovom popisu još jedan slovenski trail. Funny trail, Speed Trail, Sky Trail i Ultra Sky Trail su 4 različite udaljenosti između kojih možete birati ako se odlučite za Kranjska gora Trail. 10, 15, 30 ili 60 kilometara vodi vas na putovanje u alpski svijet i otkriva skrivene kutke u okolici Kranjske gore. Alpske gore i doline dobro će vas izmučiti i ostat ćete bez daha, što zbog težine, što zbog ljepote koju ćete putem susretati.

Istražujući Tirol

U austrijskoj pokrajini Tirol okrenite se na koju god stranu i sve ljepote planinskog krajolika bit će pred vašim očima. U glavnom i najvećem gradu regije te ljepote pokušava stazama dokazati Innsbruck Alpine Trail Run Festival koji tamo starta, a održava se u svibnju. 15, 25, 42, 65 ili 85 kilometara pridružuje se i noćna utrka na 7 kilometara kojom se festival otvara. Sljedeći blatnjave i planinarske putove, stiže se do panoramskih pogleda na grad, a možete trčati i u timu, s tim da nije bitno da ste na utrci iste kilometraže. Više informacija o ovoj utrci u Austriji, pogledajte ovdje.

Vučko trail u Bosni i Hercegovini

Otkrivanje Bjelašnice, kanjona Rakitnice i oštrog grebena Visočice pokazat će vam drugo lice Bosne i Hercegovine te okolice Sarajeva. Nudi se 13, 37 i 63 kilometra, a sve što vidite su zelena prostranstva, plavetnilo neba i ostale ljepote prirode. Kroz šumu, po makadamu, kraj rijeke, uzbrdo, nizbrdo, trčite u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, a za više informacija pogledajte njihovu web stranicu.

Bila to BiH, Slovenija, Austrija ili neka druga zemlja, vrijeme je da ih upoznate, i to na pravi, trail način.

Avantura života: Gorštaci se okupljaju za prelazak više od 100 kilometara prekrasne divljine mitskog Velebita Highlander Velebit - 28 Highlander Velebit - 27 Highlander Velebit - 26 +24 Highlander Velebit - 25

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju