1. Kineske planine u duginim bojama

Šest planina geološkog parka Zhangyje Danxia u Kini 2010. godine stavljena su na UNESCO-ov popis Svjetske baštine. Nastale su prije nekoliko milijuna godina zbog pomicanja tektonskih ploča, a tijekom godina priroda je stvorila nevjerojatne prizore u duginim bojama.

2. Najviši slatkovodni sustav u Nepalu
Uspeti se na Mount Everest nevjerojatno je iskustvo, no nije za svakoga. Umjesto toga uživajte u predivnom pogledu na šest ledenjačkih jezera planine Gokyo Ri (5357 m) koja imaju tirkiznu boju. Zauzimaju oko 10 kilometara i smatraju se najvišim slatkovodnim sistemom na svijetu.

3. Brda čokolade na Filipinima
Obavezno posjetite i nacionalni geološki spomenik Filipina, čokoladna brdašca na otoku Bohol. Na pedesetak četvornih kilometara smjestilo se nešto više od 1700 brdašaca koji su nastali erodiranjem stijena, a prepoznatljivu boju čokolade imaju u vrijeme suša.

Otkrijte kojih 5 azijskih gradova obavezno mora posjetiti svaki svjetski putnik.

4. Kameleonska jezera u Indoneziji
Planina Kelimutu na otoku Flores u Indoneziji ponosi se s tri kraterska jezika koja mijenjaju boju s obzirom na doba godine, vremenske uvjete i sastav minerala. Upravo zato geolozi su im pripisali kameleonska svojstva, pa nikad ne znate što ćete zateći kada se uspnete do njih.

5. Monumentalna špilja u Vijetnamu
Pretpostavlja se da je Son Đoong na granici između Vijetnama i Laosa najveća špilja na svijetu. Duga je oko 6,5 kilometara, a visoka oko 200 metara. Toliko je velika da se u njoj možete izgubiti, pa je treba posjetiti s profesionalnim vodičem. Što se sve može vidjeti u Vijetnamu za 21 dan, čitajte ovdje.

6. Vodopadi na granici Kine i Vijetnama
Na granici Sjedinjenih Američkih Država i Kanade nalaze se Niagarini slapovi, a ništa manje impresivni nisu ni oni Thac Ban Gioc na međi između Kine i Vijetnama. Okruženi su zapanjujućim zelenilom i stijenama te tvore prizor za pamćenje.


7. Geotermalni izvori u Japanu
Ljubitelji geotermalnih izvora svakako bi trebali posjetiti sjeverni otok Hokkaido, točnije dolinu Jigoku koja njima obiluje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju