Prirodne ljepote okružuju nas kamo god pogledamo, svako mjesto ima svoju priču i nešto što nam zapinje za oko. Pogledajte neke od najzanimljivijih svjetskih jezera, od onih koji ispuhuju paru, do onih koji mijenjaju boje, sve čari prirode 'zarobljene' u vodi. 

1. Izvor Grand Prismatic, SAD

Šareni izvor Grand Prismatic najveći je termalni izvor u Nacionalnom parku Yellowstone u SAD-u. Širok je 90, a dubok 50 metara. Bogat je mineralima, a i bojama koje ga okružuju, od zelene do crvene, zahvaljujući raznolikim bakterijama koje tamo žive. Temperatura doseže i do 87 stupnjeva.

2. Točkasto jezero, Kanada

Alkalno jezero, bogato mirealima, osobito sulfatnim, sadrži i male količine srebra i titana. Točke se pojavljuju tijekom ljeta, kada većina vode ispari. Lokalno stanovništvo smatra da je jezero sveto.

punkufer.dnevnik.hr/clanak/svijet-je-lopta-sarena-najneobicnije-jezero-na-svijetu---399762.html

3. Caño Cristales, Kolumbija

Ako želite posjetiti Rijeku kristala, jesen je najbolje vrijeme. Inače bistra, ova rijeka oživljuje u duginim pojama. Nijanse crvene, plave, zelene i narančaste izmjenjuju se duž toka zahvaljujući biljci Macarenia clavigera, koja cvatu u vodi, zajedno s algama i mahovinom.



4. Pamukkale Travertine, Turska


Tirkizni bazeni
na vapnenastim terasama, koji su nastali kao ostatak nekoć tekućih mineralnih termalnih izvora. Proglašeni su UNESCO-vom svjetskom baštinom.

punkufer.dnevnik.hr/clanak/putovanja/savjeti-za-putovanja/pamukkale-pomladjivanje-u-dvorcu-od-pamuka---324475.html


5. Plitvička jezera, Hrvatska

Plitvička jezera jedno su od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske. 16 jezera, odvojenih vapnenačkim branama, prelijevaju se u vodopade. Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom još 1949., a spadaju i UNESCO-vu svjetsku baštinu.

punkufer.dnevnik.hr/clanak/posjetite-plitvicka-jezera-prije-ljetne-guzve---439259.html

6. Jezera Kelimutu kratera, Indonezija

Na vrhu vulkana Kelimutu leže tri jezera u krateru, jedan do drugog, svaki u drugoj boji. Periodički mijenjaju boje, od zelene, crvene i crne pa do čokoladno smeđe i bijele. Svako od tri jezera različitih je temperatura i kemijskog sastava.

7. Vruće jezero, Dominica

Ovo jezero doslovno ispuhuje paru. Smješteno je visoko u Morne Trois Pitons nacionalnom parku i do njega se može doći jedino planinareći. Jezero neprestano zagrijava lava ispod površine, koja ispušta paru i vrući plin kroz otvore u jezeru. Nemojte zaplivati ovdje.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju