Rijetko koja naša turistička atrakcija može se pohvaliti s tolikom posječenošću i prepoznatljivošću u svijetu kao što se s time može pohvaliti NP Plitvička jezera. Gotovo svake godine, već sredinom turističke sezone, uprava Parka može se pohvaliti milijuntim posjetiteljem u toj godini. A ove godine vjerujemo da će se taj broj 'okrenuti' puno prije nego ranijih godina.

Unutar granica ovog šumovitog nacionalnog parka, 16 kristalno čistih jezera ulijeva se jedno u drugo serijom vodopada i kaskada. Voda bogata mineralima pronalazi svoj put kroz stijene stalno mijenjajući im formaciju. Sva jezera povezana su sa preko 18 kilometara drvenih staza i puteva koji poput zmija vijugaju oko i iznad površine vode.



Plitvička jezera pravo su bogatstvo flore i faune, a priroda ovdje pokazala je svu svoju ljepotu i maštu. Najviši slap je onaj karakterističnog naziva 'Veliki slap' sa visinom od 78 metara. Ovo je divan svijet slapova, jezera i šuma, a lijena pastrva kao da zna da je ribolov ovdje zabranjen te se previše ne obazire na brojne posjetitelje koji šeću iznad njenih glava. Ovdje su svoj dom pronašli jeleni, vukovi, divlje mačke i preko 160 različitih vrsta ptica. Plitvice su isto tako dom ugroženim smeđim medvjedima, ali oni imaju dobar osjećaj za to kako se kloniti puteva kojima šeću posjetitelji.

Jednodnevni izleti prema Plitvičkim jezerima

Kako se Plitvička jezera nalaze tek dva sata vožnje od Zagreba idealna su destinacija za jednodnevni obiteljski izlet uz uživanje i istraživanje bogate prirode. Organizirani autobusi voze većinom vikendima i kreću u 7.00 sati s autobusnog kolodvora. Vožnja traje sve do Slunja gdje se zaustavljate kako biste se upoznali s još jednim prirodnim fenomenom Hrvatske, Rastokama.



Rastoke su selo nastale na slapovima rijeke Slunjčice koja kroz selo stvara mnoštvo malih jezera, brzaka i slapova od koji su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Selo je poznato po tome što je svaka kuća ovdje imala svoj mlin u kojima se mljelo žito koje su donosili iz okolnih mjesta. Mnogi od tih mlinova služe i danas svojoj svrsi. Kroz selo provest će vas turistički vodič. Nakon razgleda Rastoka kreće se na put prema Plitvičkim jezerima. Po dolasku slijedi razgledavanje ovog nacionalnog blaga, šetnja te vožnja elektrobrodom po jezeru Kozjak ali i vožnja turističkim vlakićem kroz čudesnu šumu.

Ovakvi izleti idealna su prilika zbog toga što ne morate brinuti tko će voziti i gdje ćete ostaviti svoj automobil jer parkirališta znaju biti poprilično krcata. A i nakon duge šetnje oko jezera sigurno ćete biti preumorni za vožnju natrag kući.

Višednevni boravak na Plitvičkim jezerima

Ako mislite da vam jednodnevni izlet na Plitvička jezera neće biti dovoljan da biste se upoznali sa svim prirodnim ljepotama i bogatom poviješću ovog kraja onda je svakako preporuka da odsjednete u jednom od nekoliko hotela ili pansiona koji se nalaze unutar samog Nacionalnog parka. Jedan od njih je hotel Grabovac 3*. Ovaj hotel nalazi se na sjevernom prilazu Nacionalnom parku, oko 10 km od centra turističke zone Plitvičkih jezera. Ovo je manji, šarmantni hotel s bogato hortikulturno uređenim okolišem koji će vam zasigurno pružiti kvalitetan smještaj i omogućiti da probate lokalnu kuhinju.

Ako više volite obiteljsku atmosferu ili ste možda razmišljali o tome da biste proveli noć u šatoru na području NP, onda je Resort 'Turist' pravi izbor za vas. Ovaj resort nudi smještaj u 22 komforne sobe, jedan luksuzni apartman, nekoliko mobilnih kućica i ima 6 tipi šatora u indijanskom selu. Unutar Resorta nalazi se paviljon 'Jelena' u kojem se nalazi 16 dvokrevetnih soba koje su u potpunosti opremljene kako bi vaš boravak bio što ugodniji.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju