Palačinke
su omiljeni izbor za doručak u brojnim hrvatskim kućanstvima, bez obzira jedete li ih „suhe“ s tek malo šećera u prahu, marmeladom ili ukusnim namazom od lješnjaka i kakaa. Rado se jedu kao desert, a mogu čak biti i predjelo ili glavno jelo ako se pune slanim nadjevima na bazi mesa, ribe, sira ili povrća.

Mnogi vjeruju da su se palačinke jele još u kameno doba. Analiza nekih žitarica na alatima starim 30.000 godina upućuje da su ondašnji ljudi izrađivali jelo slično palačinkama.

Umijeće pripravljanja palačinki poznavali su i stari Grci. U petom stoljeću prije Krista pripremali su takozvani tagenias od brašna, maslinova ulja, meda i kiselog mlijeka, te ih posluživali za doručak. Navodno je postojala i varijanta s medom, sezamom i sirom koja se spominje u kultnoj grčkoj knjizi Deipnosophistae.

Namirnice za pripremu ove slastice spomenute su i u Apiciusovoj kuharici po imenu "De re coquinaria", no vjeruje se da su izgledale nešto drugačije od današnjih palačinki. U tijesto palačinki može se dodati kakao U tijesto palačinki može se dodati kakao (Foto: Thinkstock)
Pod palačinkom obično smatramo tanak krug tijesta koji se priprema od brašna, jaja i mlijeka, a peče na vrućoj površini s uljem ili maslacem. Palačinke kakve mi danas poznajemo, jedemo i pečemo zapravo su inačica francuskih crêpea.

Glavna razlika između naših i francuskih tradicionalnih palačinki očituje se u količini vremena za odmaranje smjese za pečenje. I dok naša palačinka ne treba čekati ni minute na vruću tavu, francuskoj smjesi najbolje je odležati nekoliko sati prije pečenja.

I Rusi vole pričekati prije nego što smjesu stave na vruću tavu, ali to je razumljivo s obzirom na to da u tijesto stavljaju kvasac. Njihovi palačinke – blini tradicionalno su se pripremale na kraju zime u čast "ponovnog rođenja" Sunca.

Palačinke danas dolaze u različitim debljinama i oblicima te se razlikuju od zemlje do zemlje. S Punkuferom naučite kako se pripremaju najpoznatije vrste.

---> Osnovni recept za klasične palačinke koje možete jesti i bez namaza

---> Brzinski recept za američke palačinke: Slasno tijesto koje krije miks otopljene čokolade i borovnica

---> Austrijske palačinke za kraljeve: Desert za koji već imate sastojke u frižideru

---> Hit-palačinke iz cijelog svijeta koje morate probati

---> Zamutite ruske palačinke koje će svi obožavati!