Blini su ruske su palačinke koje se tradicionalno pripremaju od tijesta s kvascem koji se može i izostaviti, a u tom se slučaju nazivaju blinički. O ruskim su palačinkama pisali Puškin, Čehov i Gogolj, bezbroj su puta opjevane, a igraju i glavnu ulogu u poslovicama poput primjerice: "Jedan čovjek ne može blinima nahraniti cijeli svijet“.
U brojnim receptima pšenično brašno zamjenjuje heljdino, a neke domaćice u smjesu ne dodaju mlijeko nego kefir kojeg ponekad zamjeni i mlaćenica. Ponekad se preporučuje da se tijesto nakon dizanja prelije vodom ili mlijekom. Blini su se tradicionalno radili tako da se tanko tijesto peče u pećnici, ali danas su popularne i male debeljuškaste inačice. Ruske palačinke se najčešće rade u tjednu prije početka korizme, koji se zove Maslenica, odnosno sedmi tjedan prije pravoslavnoga Uskrsa.
> Vatruške: Recept za ruska peciva sa sirom i krumpirom
Nadjeva za bline ima koliko vam srce to poželi, baš kao što je slučaj s palačinkama. Poslužuju se s marmeladom ili sa sirom i vrhnjem te začinskim biljem, lososom, kavijarom, ali i kuhanim jajima s mladim lukom ili gljivama.
Sastojci za tradicionalne bline:
Osnovno:
1 šalica mlake vode
1/2 šalice brašna
2 žličice aktivnog kvasca
2 žličice šećera
Ostalo:
1 i 1/4 šalice punomasnog vrhnja
1 i 1/4 šalice masnijeg mlijeka
1/4 šalice rastopljenog maslaca
2 žumanjka
300 g brašna
2 žlice šećera
2 žličice soli
Za kraj:
2 bjelanjka
maslac i ulje
Priprema:
1. Dan prije pečenja u velikoj posudi pomiješajte osnovne sastojke i ostavite ih na toplom jedan sat.
2. Nakon što se tijesto udvostručilo umiješajte i ostale sastojke. Ostavite u hladnjaku preko noći. Imajte na umu da će tijesto narasti.
3. Ostavite tijesto jedan do dva sata na sobnoj temperaturi pa umiješajte snijeg od bjelanjaka.
4. U tavi rastopite malo maslaca i ulja pa ispecite palačinke. Kako biste dobili male blinije stavljajte po žlicu smjese i pecite sa svake strane po nekoliko minuta.
5. Poslužite ih s mješavinom sira i vrhnja u koju dodajte mljevenu papriku i vlasac.
Blini
(Foto: Stockfood)
Sastojci za brze bline:
250 ml kefira
120 g glatkog brašna
120 g heljdinog brašna
2 jaja
1 prašak za pecivo
sol
Priprema:
1. Pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i malo soli.
2. Umiješajte kefir, malo vode prema potrebi, žumanjke i snijeg od bjelanjaka.
3. Ostavite na toplom da malo odstoji.
4. Ispecite palačinke i nadjenite ih nadjevom prema želji. Odlična je kombinacija lososa, mliječnog namaza s ploškama krastavca i malo limuna.