Češki Krumlov grad je u pokrajini Južna Češka koji leži na rijeci Vltavi. Mali srednjovjekovni grad, zbog svog mirnog razvoja tijekom pet stoljeća, ostao je netaknut. Sagrađen oko dvorca iz 13. stoljeća s gotičkim, renesansnim, baroknim elementima diči se ljepotom i 1992. upisuje na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

Po čemu je Češki Krumlov tako poseban?

Cijela Češka obiluje raznoraznim dvorcima, a dvorac Krumlov u Češkom Krumlovu dominira i ističe se veličinom. Riječ je o drugom najvećem dvorcu u državi, što je neobično veliko naspram ovog gradića. Veći je od njega samo praški dvorac Hradčany.

Prati tok rijeke, prema čemu su grad i dvorac dobili ime – korijen riječi dolazi iz latinskog castrum crumnau, što znači 'mjesto koje je na neravnoj livadi'. Među zanimljivijim je dijelovima barokno kazalište u dvorcu, jedno od rijetkih potpuno sačuvanih takvih kazališta s originalnim dijelovima i najstarije sačuvano u Europi. U krugu dvorca nalazi se ogroman vrt u stilu rokokoa. Most (Na Plašti), koji vas dočeka na ulazu u grad i već u početku iznenadi, stoji preko provalije u stijeni na kojoj je dvorac sagrađen.

Češki Krumlov - 1 Češki Krumlov - 1 (Foto: Guliver/Thinkstock)

U romantičnoj šetnji gradom čiji centar ispunjava šum rijeke i koji je okružen prekrasnim dvorcem i njegovim zidinama možete uživati u živopisnim kućicama, dućanima i kafićima. U  jednom danu možete pješke obići i istražiti grad. Na glavnom trgu nalazi se fontana koja je nekad služila kao glavni izvor pitke vode, a budući da grad leži na rijeci, može se naći puno vodenica. Za skoro svaku od vodenica postoji neka legenda, a ako otiđete na neku od tura, možete upoznati grad i saznati mnogobrojne priče i legende općenito o gradu i njegovim znamenitostima.
 
Ako u gradu ostajete malo duže i ako vas zanima umjetnost, preporučujemo vam da posjetite Centar umjetnosti Egona Schielea, kontroverznog austrijskog umjetnika.

Također, u mnogobrojnim malim dućanima možete kupiti svakakve suvenire i ukrase, ručno izrađene i autohtone proizvode. Tako vas iz svakog drugog izloga gleda Krtek u svim veličinama i od svih mogućih materijala. Češki junak iz animiranih filmova, drago kamenje garnet i moldavit, razni drveni ručno izrađeni proizvodi čekaju vas na svakom uglu.

Što i gdje jesti i piti?

Isprobajte neke od čeških specijaliteta u Krčmi u Šatlavskoj ulici (Krčma Šatlava). Za uživanje u interijeru srednjovjekovnog podruma u kojem možete uživati u roštilju i češkom vinu ili pivu, mjesto morate rezervirati unaprijed. U restoranu Jakub preporučujemo da isprobate klasična češka jela poput češke juhe kulajde, zeca u umaku od senfa...
 

Češki Krumlov poznat je po pivovari Eggenberg čija je tradicija duga skoro kao i povijest samog grada. Češko pivo slovi kao jedno od najboljih na svijetu, a pravi je doživljaj popiti ga u pivnici u kojoj se ništa nije mijenjalo skoro 100 godina. Pivnica zove se Hospoda na Louži i u njoj se možete fino najesti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju