Vinarija Medea, već respektabilna u hrvatskom vinskom svijetu, sada je napravila još jedan veliki korak u svojoj prezentaciji. U sklopu postojećeg objekta vinarije u Vodnjanu otvorena je novouređena kušaonica i trgovina. Pozicionirana je neposredno pored proizvodnih prostora vinarije te tako spaja dva različita, ali vizualno i funkcionalno povezana ambijenta; jedan dinamičan, namijenjen gostima, drugi namijenjen zrenju vina i tišini. Osim osnovne namjere kušanja i prodaje vina posjetitelju je tako omogućen neposredan uvid i u samu proizvodnju.Naravno, kada pričamo o kušanju vina Medea, tu su dakako i maslinova ulja Salvela; ta su dva brenda vezana vlasničkom strukturom. Posjeduju niz maslinika koji se prostiru na oko 45 hektara zemljišta i vinograda na oko 60 hektara, a posebno izdvajamo jedan od najljepših maslinika, kompleks u Barbarigi na samoj morskoj obali, kao i izuzetan vinograd na Punta Grkoli kod Ližnjana, iz kojeg dolazi ponajbolje vino ove vinarije – merlot Punta Greca.

5 zapovijedi za posluživanje sira i vina za totalne amatere

Obje te destinacije osim svojih gospodarsko-poljoprivrednih potencijala imaju i velike turističke potencijale. U današnje doba eno-gastro turizam u velikoj je ekspanziji. Osim samih proizvoda, gosti vrlo često žele vidjeti lokacije na kojima se uzgaja loza, masline ili neke druge kulture te samu proizvodnju. Proizvođačima koji nemaju velike količine, ali zato proizvode visokokvalitetne proizvode, prodaja na kućnom pragu itekako je važan segment poslovanja. Stoga je otvaranje nove kušaonice u sklopu vinskog podruma Medea značajan korak u približavanju kupcima.

Kušaonica se smjestila na 46 četvornih metara  lijepo uređena unutarnjeg prostora s ukupno 20-ak sjedećih mjesta  te prostranom terasom. Interijer je uređen toplo, s puno drva, što se i veže uz vinsku priču, ali u modernoj izvedbi koju potpisuje projektantska tvrtka BB arhitekti. Za vrijeme degustacije u kušaonici, pogled na barrique salu gostima upotpunjuje doživljaj. Na terasi je postavljena velika čelična pergola pod kojom će se vremenom razrasti stara vinova loza, zasađena netom nakon izgradnje postojećeg objekta vinarije.

Istra ima sve! Zašto bi odmah trebali otputovati na vikend u hrvatsku Toskanu?

Radno je vrijeme kušaonice radnim danom od 8:00 do 16:00, subotom do 13:00, a u njoj možete kušati svježa vina linije Medea (Malvazija istarska, Chardonnay, Rose, Merlot, Teran i Cabernet sauvignon), odležanu malvaziju Montiron i moćni merlot Punta Greca te ekstradjevičanska maslinova ulja linije Salvela (istarska bjelica, buža, leccino, leccione i pendolino te blend Aurum) i ekstradjevičansko maslinovo ulje Torčol. Uz degustaciju vina i ulja gostima se nude također sir i suhe kobasice s lokalnih farmi.U novoj kušaonici Medea dobro su došli svi gosti; djelatnici vinarije rado će odgovoriti na pitanja o vinima, a želite li ipak vođenu degustaciju ili organizirani posjet izvan radnog vremena, potrebno je prije toga najaviti svoj dolazak i rezervirati termin.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju