Salzburg je puno više od rodnog grada velikog Mozarta i fenomenalnih 'Mozart kugeln'. Ovaj grad pun je veličanstvene arhitekture, romantičnih kafića, tornjeva i crkava koje vuku poglede na sebe, ali je isto tako i moderan grad s puno mjesta za dobar shopping, hranu i smještaj.

Maleni, prastari Salzburg jedan je od najljepših baroknih gradova u Europi. Nekada glavni grad istoimene države kojom je vladao princ i nadbiskup od Salzburga, danas nudi nadahnjujuću kombinaciju gradske vreve i pogleda na planine i sve to u povijesnom štihu.

Zbog svega navedenog UNESCO je 1997. godine uvrstio Salzburg na popis svjetske baštine. Salzburg je savršena kombinacija uskih ulica koje su omeđene kućama obojanim u boje sladoleda, elegantnim dućanima i restoranima koja ga čini idealnom destinacijom za opuštajući gradski odmor u bilo koje doba godine.

Što vidjeti i raditi?

Utvrda Hohensalzburg iz 11. stoljeća nekada je bila dom salzburškom princu. Ovaj moćni srednjevjekovni dvorac najveća je nikada osvojena utvrda u Europi. Moj savjet je da se uspinjačom popnete do vrha s kojeg se pruža veličanstven pogled na grad i rijeku Salzach, koja dijeli grad na dva dijela. Kad ste već jednom gore izdvojite nekoliko eura i uzmite vođenu turu u kojoj će vam vodič pobliže približiti povijest utvrde. Cijena po osobi je 10,50 eura za odrasle i 5,50 eura za djeca.

Obitelj Mozart živjela je u ulici Getreidegasse 9, punih 26 godina i tu se nalazi kuća u kojoj je rođen slavni kompozitor. Dom čuda od djeteta, koji je mogao čitati, pisati i skladati glazbu već s pet godina, danas je muzej u kojem posjetitelji mogu razgledati njegovu violinu, klavir, ali i pisma koja je Mozart pisao svojoj obitelji. Ulaz je 7 eura za odrasle i 2,5 eura za djecu.

Palača Hellbrunn je remek djelo arhitekture koje se nalazi malo južnije od grada u kojem možete vidjeti predivne fontane, minijaturne mehaničke teatre sa 141 pokretnom figurom i muzej folklora. Ljubitelji filma 'The Sound of Music' (Moje pjesme, moji snovi) moraju znati da je to palača u kojoj su se Liesl i Franz prvi puta sreli. Ulaz za odrasle je 8,50 eura, dok djeca plaćaju 3,80 eura.

Gdje jesti?

Preporučujem da za ručak posjetite Sternbrau koji se nalazi u ulici Griesgasse 23-25. Ovaj restoran smješten je u velikoj staroj zgradi koja datira iz 13. stoljeća. Za vrijeme lijepih dana sjednite vani na terasi u pivskom vrtu i uživajte u ručku. Svakako isprobajte tradicionalni goveđi gulaš s umakom od vrhnja, okruglicama od kruha i salatom po cijeni od 11,50 eura ili uzmite miješanu mesnu platu za 6,20 eura. Ljubitelji ribe svakako moraju probati pastrvu u umaku od ružmarina.

Za večeru posjetite restoran Dollerer koji se nalazi tek nekoliko minuta vožnje izvan Salzburga u selu Golling. Ovo je restoran koji se kiti Michelinovom zvjezdicom, a poslužuje austrijsku, francusku i talijansku hranu. Ovo je obiteljski restoran u kojem radi nekoliko generacije iste obitelji i u kojem ćete svoje nepce počastiti božanstvenom hranom.

I savjet za kraj

Salzburg je grad koji godišnje organizira preko 400 kulturnih događaja, tako da svoj posjet probajte isplanirate prema nekom od njih, ovisno o tome što vas više interesira. Idealna prilika je i svjetski poznati Advent u Salzburgu koji uskoro počinje. I molim lijepo nekoliko Mozart kuglica na adresu redakcije punkufer.hr.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju