Smješten na obalama rijeke Neretve, Mostar je kulturno i gospodarsko središte Hercegovine, te ujedno njen najveći grad. Svoje ime duguje čuvarima mostova, mostarima, koji su se nalazili na obalama Neretve, a ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. UNESCO je most i stari dio grada 2005. godine uvrstio na popis zaštićene kulturne baštine.

Šire područje današnjeg grada bilo je naseljeno još u prapovijesnom dobu, čemu svjedoče brojna nalazišta iz neolitika, bakrenog, brončanog i željeznog doba. Jedan od najpoznatijih neolitskih lokaliteta je Zelena pećina koja se nalazi povrh vrela rijeke Bune. Ovdje su pronađeni ostaci ljudskih naseobina,a u neposrednoj blizini nalaze se i ilirske gomile i gradine, grobnice i fortifikacije. Na širem prostoru grada pronađeno su i tri ranokršćanske crkve koje samo dokazuju postojanje intenzivnog života na ovim prostorima u doba kasne antike i ranog kršćanstva.



Osnutak samog grad veže se za izgradnju dviju kula, sredinom 15. stoljeća. Utvrda na desnoj obali Neretve zvala se Tara, a ona s desne strane Helebija. Za njih se veže prvi pisani spomen grada. Polovicom 15. stoljeća na području grada osnovan je franjevački samostan. No dolaskom Turaka na ovo područje, mnogi katolici su poubijani, a samostan je srušen. Tada se diljem grada gradi mnoštvo džamija i medresa, a dobar dio crkava koje nisu srušene, prenamijenjene su isto tako u džamije. Grad se razvijao kao tipično osmansko naselje s čaršijom. Svoj vrhunac grad doživljava krajem 17. i početkom 18. stoljeća, a iz tog razdoblja potječe i najpoznatiji simbol grada i najznačajnije arhitektonsko ostvarenje: Stari most.

Što vidjeti?

Jednodnevni obilazak dovoljan je da se posjeti većina turističkih znamenitosti. Primamljiv šarm starog grada, osobito dio oko Neretve, ostavit će takav dojam na vas da ćete jednostavno stajati na mjestu i upijati atmosferu i uživati u pogledu. Stari most, najveća i najpoznatija atrakcija u gradu, godišnje posjeti tisuće turista. Mnogi od njih u grad dolaze samo kako bi se prošetali preko mosta. Iako je most razrušen za vrijeme posljednjeg rata, on je danas obnovljen na ponos svih Mostaraca. Diljem grada nalazi se mnoštvo džamija, a najpoznatije od njih su Ćejvan-ćehajina džamija koja je izgrađena 1552. godine i Koski Mehmed-pašina džamija koja je izgrađena 1617. godine i jedina je džamija u Mostaru u kojoj je sačuvana prvobitna boja i dekoracija zidova. Na desnoj strani džamije, u unutrašnjosti, nalaze se spiralne stepenice koje vas vode do vrha minareta s kojeg se pruža prekrasan pogled.



U starom dijelu grada, u istoimenoj ulici nalazi se i Biščevićeva kuća, poznatija kao Bišćevića ćošak. Ova stara otomanska kuća potječe iz 17. stoljeća. Smještena je nad samom Neretvom na dva veoma visoko postavljena kamena stupa. U okolici grada nalazi se mnoštvo povijesnih lokaliteta iz doba antike i ranije, a isto tako možete uživati u prekrasnoj prirodi i opuštajućim prizorima.

Gdje odsjesti?

Želite li pobjeći od svakodnevice i uživati u hrani i piću, mnogobrojnim izletima i odmoru, hotel Eden pravo je mjesto za to. Smješten na brežuljku iznad Mostara s njegovih se balkona pruža jedan od najljepših pogleda na grad. Udaljen je svega 400 metara od Starog grada. Bogato uređene sobe upotpunjene su standardnom ponudom od TV-a do WiFi-a. U sklopu Wellness i Spa centra nalazi se i hotelski bazen s whirlpoolom.



Drugi hotel koji valja istaknuti je hotel Mostar. Hotel je opremljen sa 66 vrhunski opremljenih soba, 13 apartmana i 1 predsjedničkim apartmanom. Uređenje soba i apartmana objedinjuje temeljne linije jednostavnosti i funkcionalnost uz moderne sadržaje. U sklopu hotela nalazi se i najmoderniji Spa i wellness centar u regiji koji se rasprostire na ukupno 2500 metara kvadratnih. Sobe za tretmane opremljene su luksuznim namještanjem, a fitnes centar najnovijim spravama za vježbanje. Unutar hotela nalazi se i restoran Del Rio čiji kuhari strastvenim spajanjem svježih lokalnih namirnica i kreativnom kuhinjom pružaju vrhunsko kulinarsko iskustvo svojim gostima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju