U Lombardiji, regiji u sjevernoj Italiji između Alpa i doline rijeke Po, smjestilo se jedno od mnogobrojnih talijanskih jezera – jezero Iseo. Na sredini te plavozelene čarolije svoje je mjesto pronašao najveći jezerski otok južne Europe – Monte Isola. Pomalo u sjeni ostalih jezera u blizini, to jezero i njegovu ljepotu upotpunjuju mir i netaknuta priroda.

Obiđite obalu automobilom

Obalu jezera lako je obići autom – ono je dugo 25 kilometara i široko samo 5 kilometara, tako da vam za taj mali, ali lijepi izlet neće trebati puno vremena. Na južnoj strani možete razgledati i prirodni rezervat Torbiere del Sebino, zaštićen zbog svoje biološke raznolikosti. Iseo, Lovere i Sarnica najveća su mjesta na obali, a s terasa njihovih stanovnika i obalne ceste pruža se pogled na Monte Isolu.

Između dvaju otočića

Veličanstveni zeleni, brdoviti otok Monte Isola pun je posebnosti, a dašak šarma dodaju mu i dva otočića sjeverno i južno od njega – Loreto i San Paolo mrvice su u odnosu na njega, no zajedno čine ukrase jezera Iseo. Inače, otok ima nešto više od 1750 stanovnika koji žive u 11 sela.

Mjesto gdje automobile imaju samo najvažnije osobe

Zanimljivost tog otoka, koja je ujedno zaslužna za mnoge njegove prednosti i ljepote, jest da su na njemu zabranjeni automobili, osim za najvažnije poput liječnika i javnog prijevoza. Otočani se smiju voziti motociklima, a najljepše ga je obići biciklom. Na otok možete brodom doći s nekoliko točaka, a najbliža je u Sulzanu, odakle vam treba 20-ak minuta.

Zanimljivo i za planinare

Zaljubljenici u pješačenje i planinarenje mogu se uputiti i do svetišta Madonna della Ceriola, što nije zahtjevan pothvat, no morate se popeti na najvišu točku otoka, pa vas očekuje kojih 300 metara uzvisine. S tog se mjesta pruža jedinstven pogled na otok i jezero, pa u hladovini drveća i glazbi ptica, bez bilo kakve druge buke, možete uživati u spokoju i miru.

Pješke na otok

Atrakcija koja je u ovo jezersko područje privukla mnogobrojne posjetitelje bila je instalacija umjetničkog para Christa i Jeanne-Claude. Oni su 2016. na 16 dana postavili svoju umjetničku zamisao – plutajući mol od kopnene obale do i okolo otoka Monte Isola. Površina plutajućeg mola bila je prekrivena žutom tkaninom, a po toj je instalaciji u vrlo kratkom periodu koračalo oko 1,2 milijuna ljudi.

Jezero je samo sat i pol vremena udaljeno od talijanskih gradova Bergama i Verone, pa je idealna prilika za izlet ako se nađete tamo, a može biti i jedna od postaja na putu do Milana.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju