Nizozemska turistička zajednica pokrenula je kampanju kojom je turiste pozvala da slikaju selfieje koji će biti „prijateljski nastrojeni“ prema tulipanima! Naime, kampanja je pokrenuta nakon mnogobrojnih žalbi lokalnih farmera, s obzirom na to da turisti svake godine kako bi uhvatili što bolju sliku ulaze u polja i rade tisuće i tisuće eura štete gazeći tulipane.

Zaljubljenici u cvijeće svakog se proljeća okupljaju u Nizozemskoj kako bi se divili šarenilu i raznovrsnosti polja tulipana. Mnogi ne uživaju samo u promatranju, već ponukani čarobnim prizorom žele uhvatiti što bolju sliku, pa neki od tih „ljubitelja“ cvijeća ulaze u polja i uništavaju tulipane.

Tulipani - 1 Tulipani - 1 (Foto: Getty Images)

Osim pokretanja kampanje od strane turističke zajednice, farmeri su oko mnogih polja podigli ograde i pozivaju posjetitelje na uživanje u pogledu, ali i poštivanje cvijeća. Napravljeni su i razni znakovi, na kineskom i engleskom jeziku s natpisima „Uživajte u cvijeću, poštujte naš ponos“ koji se nalaze na rubovima brojnih polja.

Također, turistički ured najavio je kako će skupina od 40 „ambasadora“ (riječ je zapravo o vodičima spremnima na volontiranje) poučiti posjetitelje o povijesti ovog cvijeta koji je jedan od simbola Nizozemske, ali i podsjetiti na to zašto je važno čuvati prirodu. „Dobrodošli ste, dođite i posjetite polja tulipana, ali neka vam bude jasno da nije u redu ulaziti unutar polja“, izjavili su iz turističke zajednice za Lonely Planet.

Tulipani - 4 Tulipani - 4 (Foto: Getty Images)

Dodajmo kako se poruka odnosi na sve vrste cvijeće, ne samo na tulipane. Prolaženje kroz cvijeće može oštetiti cvijeće, ali i proširiti bolesti, a to prilično košta uzgajivače. Stoga, slikajte polja sa strane ne gazeći po njima, a ako baš želite šetati, otiđite u parkove u kojima je to moguće, kao što su Hanneke's Pluktuin, Zomerbloemen Pluktuin ili Tulpenpluktuin van de Boerenshop.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju