Amaretto di Saronno slavni je lombardijski liker bademastog okusa koji se priprema od koštica marelica. Talijani ga obožavaju pijuckati uz kekse, dodavati u tiramisu, kao i kreme na bazi čokolade.
Legenda o likeru seže u 16. stoljeće kad je Bernardino Luini, slavni milanski slikar i veliki obožavatelj Leonarda da Vincija, oslikavao fresku s motivom Djevice Marije u Saronnu.
Kao model za fresku mjesecima je služila djevojka koja se naposljetku zaljubila u Bernardina. Kao dokaz iskrene ljubavi darovala mu je liker koji je napravila od plodova iz vlastita vrta, a ostalo je povijest.
Žlica amaretta daje odličnu aromu kremi od kave koju možete koristiti kao nadahnuće za pripremu kolača, torti – ali i palačinki.
Sastojci za palačinke s kremom od kave i badema
oko 15 palačinki
5 žumanjaka
5 žlica šećera
2 vanilin šećera
žličica cimeta u prahu
9 žlica škrobnog brašna
1 l mlijeka
200 g maslaca
200 g čokolade za kuhanje
3 žlice instant kave
1 žlica likera Amaretto di Saronno (liker od badema)
Priprema:
1. Pjenasto izradite žumanjke i obje vrste šećera. Dodajte škrobno brašno i pet žlica mlijeka pa promiješajte.
2. Ostatak mlijeka zagrijte, dodajte cimet i kuhajte dok ne proključa.
3. Maknite s vatre pa ulijte smjesu od žumanjaka. Pazite da se ne skuhaju.
4. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ohladite.
5. U ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izrađen maslac.
6. Umiješajte otopljenu čokoladu i kavu koju ste otopili u likeru. Ohlađenom kremom premažite palačinke.