Nalazi se gotovo na svakoj razglednici koja odlazi iz Istanbula, barem u jednom kadru svake televizijske emisije koja opisuje turske ljepote kao i na naslovnicama brojnih knjiga koje govore o povijesti umjetnosti i arhitekturi općenito. Moram priznati kako me od svih atrakcija u Istanbula upravo Aja Sofija najviše oduševila, te vam svakako preporučujem posjet ovom biseru grada.

To je jedna od najvelebnijih građevina na svijetu s visinom od čak 55 metara koja je ujedno i jedan od najprepoznatljivijih simbola Istanbula - grada koji se nalazi na dva kontinenta. Danas je kompleks Aja Sofije (u prijevodu znači Sveta mudrost) jedan od najpoznatijih i najposjećenijih muzeja Istanbula, smješteni u samom centru grada u jednoj od najstarijih četvrti Sultanahmetu.



Malo je poznato kako je ova građevina zapravo izgrađena kao kršćanska crkva, da bi kasnije bila pretvorena u đamiju, a potom u muzej od strane Mustafa Kemala Ataturka 1935. godine. Izgrađena u doba vladavine cara Justinijana od strane arhitekta Antemija iz Trala i matematičara Izidora iz Mileta, već je u svoje doba oduzimala dah, što i ne čudi jer je upravo ona uvelike doprinijela daljnjem razvoju ostalih svjetski popularnih građevina.

Primjerice, ovdje je prvi puta vidljiv ritam postupnog konstruktivnog rasterećivanja i prenošenja tereta kupole na sve, i najudaljenije dijelove građevine, što kasnije nije postignuto sve do gradnje Bazilike sv. Petra u Rimu, preko tisuću godina nakon izgradnje Aja Sofije.



Jedno od najvećih graditeljskih dostignuća u povijesti čovječanstva izgrađeno je za samo pet godina: od 532. do 537. Crkva je bila posvećena Kristu kao utjelovljenju Svete Mudrosti, a izgrađena je od kamena i opeke. Prvobitno korištena za krunidbu bizantskih careva, nakon otomanske okupacije crkva je prenamijenjena u džamiju te su joj dodani minareti, točnije njih četiri.

Danas Aja Sofiju možete posjetiti turistički, no za to ćete morati platiti ulaznicu u iznosu od 30 TL (1 TL = cca 2,35 kn), a muzej je otvoren svakim danom 09:00 - 19:00 (ljeti od 15.4. - 25.10.) i 09:00 - 17:00 (zimi od 25.10. - 15.4.).

Više informacija o muzeju možete potražiti na ayasofyamuzesi.gov.tr.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju