Neobičan suvenir naziva Petrofčan osmislio je Zagorac Stjepan Hršak. Minikotao za rakiju, no ovaj suvenir i funkcionira. Za Punkufer ispričao je kako je došlo do ideje inovativnog proizvoda.

"Htio sam izraditi nešto što može proizvesti rakiju kao i veliki kotao, samo u kućnoj upotrebi, pristupačan svakome, da stane u svaku kuhinju. Zapravo, minikotao osmišljen je kao zagorski suvenir, ali nije samo za ukras, već zaista funkcionira", rekao je Stjepan.

Mini kotao za rakiju - 2 Mini kotao za rakiju - 2 (Foto: Stjepan Hršak)

Od ideje do realizacije prošlo je 9 mjeseci, a Stjepan se prvo dao u izradu alata potrebnog za proizvodnju minikotla. To je bio alat za izradu posude i kape kotla, inoks posude te rashladni sistem. "Nije sve funkcioniralo iz prvog pokušaja, uložio sam puno truda i vremena dok nisam došao do današnjeg proizvoda".

Minikotao sastoji se od peći kotla od inoksa u koju ide kotao od bakra. Na kotao dolazi poklopac-kapa od bakra iz koje ide cijev u rashladnu posudu od inoksa. Kada se složi, on zauzima širinu od 45 centimetara.

"Zapremnina je jedna litra, što znači da bi došlo do proizvodnje rakije, u kotao moramo uliti 1 litru tekućine koja je fermentirala (npr. vino), a u rashladnu posudu 2 litre vode. Ispod peći se stavi mali plamenik – kartuša koja se zapali. Nakon otprilike 25 minuta, iz kotla krene teći rakija. Prvih 15, 20 ml mora se baciti, a ostalo se može konzumirati. Također, važno je napomenuti da se u kotao, uz vino, može dodati i bilo kakvo voće koje je fermentiralo, pa dobijemo rakiju s npr. okusom krušaka, smokava i sl. Od litre fermentirane tekućine dobije se oko 1,5 dcl rakije", objašnjava Stjepan.

Interesa za ovakav proizvod itekako ima, pa je u tijeku proizvodnja prve naručene količine. Može se kupiti u Stjepanovoj radionici u Pregradi te u Galeriji Omnia u Pregradi ili u dućanima Trgocentra iz Zaboka. Cijena mu je 1500 kuna.

Stjepan Hršak obrtnik je već 35 godina, dosad se bavio strojobravarstvom i instalacijama, a sada je krenuo u proizvodnju svog prvog izuma, minikotla. Otkriva samo kako ih slijedi još, no zasad bez detalja o čemu se radi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju