Jeste li ikada čuli za Smiljan, rodno selo jednog od najpoznatijih izumitelja, elektrotehničara i fizičara svjetskog ranga, Nikole Tesle? Ako niste, sada je vrijeme da naučite nešto više o tajnama ovog predivnog naselja, smještenog nedaleko od Gospića u Ličko-senjskoj županiji.



Iako je prošlo više od 150 godina od rođenja Nikole Tesle, njegova kuća i danas ponosno stoji na istom mjestu, baš kao i te davne 1856. godine kada je 10. srpnja na svijet došao um koji će u potpunosti promijeniti svijet. Iako je Tesla u Smiljanu živio tek do 1863. godine, kada se nakon smrti brata obitelj Tesla seli u Gospić, ovdje je danas, upravo njemu u čast, izgrađen i otvoren Memorijalni centar "Nikola Tesla" Smiljan, koji nas podsjeća na život i rad velikog izumitelja.

Iako je memorijalni centar otvoren prije 10 godina, točno na Teslin rođendan, on do današnjeg dana nije postao poznata turistička atrakcija, kao što su to primjerice Plitvička jezera. Nije, a trebao bi, jer upravo on sadrži jedno čudo od postava, dok interaktivnost ovdje poprima neke druge razmjere.

Memorijalni centar Nikola Tesla sastoji se od već postojećih i novosagrađenih objekata. Postojeći objekti u sklopu centra su rodna kuća Nikole Tesle, crkva sv. apostola Petra i Pavla, gospodarski objekt (štala), kameni spomenici te klupa arhitekta Zdenka Kolacija, dok su novosagrađeni objekti trijem, ispitna stanica, multimedija centar s pripadajućim igralištem za djecu, spomenik Nikoli Tesli autora Mile Blaževića, vanjski auditorij, Teslina turbina i most ili platforma.

Najstarije fotografije kuće i okućnice iz 1904. godine, biblioteka s knjigama o Tesli, funkcionalni Teslini izumi, kao što su indukcioni elektromotor, okretno magnetsko polje, poznatije pod nazivom "Kolumbovo jaje", Teslin transformator te popis Teslinih patenata samo su neke od stvari koje će vas dočekati u ovom memorijalnom centru. Cijeli centar rasprostire se na više 13 tisuća kvadratnih metara te je prvi takvi vrste u Hrvatskoj, posvećen u potpunosti prikazu života jednog znanstvenika.



Ako putujete prema moru, a sigurni smo da ćete putovati, savjetujemo vam da uzmete dva do tri sata i skrenete s puta, zaustavite se u naselju Smiljan i posjetite ovo mjesto posebne energije. Odmor na putu vam zasigurno treba, a kada taj odmor spojite s razgledavanjem i upoznavanjem nečeg novog, neće vam biti žao. Ako se bojite da memorijalni centar nije za vas jer putujete s klincima, nemojte, jer upravo će oni ovdje biti najbolje okupirani svim Teslinim izumima.

Centar je od 21. ožujka do 1. studenog otvoren od utorka do subote od 8 do 20, dok je nedjeljom otvoren do 19 sati. Cijena posjete je 50 za odrasle osobe, dok je za djecu, učenike, studente i umirovljenike 20 kuna. Ako putujete s obitelji, cijena obiteljskog ulaza je svega 80 kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju