Nemojmo se lagati – glavni grad Nizozemske veliku je popularnost stekao, naročito među mladima, jer je u njemu dozvoljeno uživanje lakih droga. Naravno, nije to jedini razlog, jer Amsterdam je i grad ogromne kulture pa bi svakako našao svoju klijentelu, no oni koji su ovdje dolazili između ostalog i nešto „popušiti“, bit će sigurno razočarani ovom viješću.

"Mellow Yellow“, najstariji coffee shop u Amsterdamu, zatvara se odredbom nizozemskih vlasti, a opravdano ili ne, mnogi turisti i stanovnici grada pitaju se hoće li sličnu sudbinu doživjeti i ostali coffee shopovi, gdje pored kave, možete uživati i u marihuani.

Spomenuti kafić otvoren je davne 1967., što znači da bi sljedeće godine proslavio pola stoljeća rada. Ipak, odlukom gradonačelnika, od 1. siječnja više neće raditi. Naime, posljedica je to odluke grada, koja nam se čini sasvim razumnom, da se marihuana ne smije prodavati na mjestima koja se nalaze 250 ili manje metara od škola, te se na taj način želi spriječiti mlade da uopće počnu konzumirati marihuanu. Na manje od propisane udaljenosti nalazi se i „Mellow Yellow“, inače najstariji coffee shop na svijetu.

 

A photo posted by Dave Shaffer (@dp_shaff) on


Vlasnik lokala Johnny Petram odluku nije prihvatio s odobravanjem i smatra kako je to početak kraja kulture ovakvog tipa lokala u Amsterdamu. Objašnjava kako u svom legendarnom coffee shopu dnevno poslužuje stotine ljudi, a čak i ljudi koji ne konzumiraju marihuanu dolaze se ovdje slikati. Također, napominje kako je samo ovdje moguće vidjeti Izraelce i Palestince ne samo u miru, već kako dijele jedan džoint.

Inače, od devedesetih se broj coffee shopova u Amsterdamu značajno smanjio, ali ih i dalje ima sasvim dovoljno. Računa se da svaki treći turist koji dođe u grad posjeti jedan od njih. Zapravo, Amsterdam je jedini grad u Nizozemskoj u kojem je marihuana dozvoljena i strancima, dok je u drugim dijelovima zemlje nabaviti mogu jedino Nizozemci.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju