Znamenitosti na Siciliji ima toliko da je sigurno kako ih prilikom posjeta otoku nećete stići obići sve, no zbog toga se i nalazi na popisu 10 mediteranskih otoka koje morate posjetiti za života. Jedna od najboljih stvari kod Sicilije jest to da ne morate potrošiti bogatstvo da biste se dobro proveli. Od jeftine, a prefine hrane na ulicama do povoljnijeg privatnog smještaja nego na našoj obali, talijanski otok uvijek je dobra opcija za odmor. 

Među mjestima na koje vrijedi potrošiti vrijeme zasigurno je čarobni Cefalu. Na sat vremena od Palerma ili dvostruko više od Catanie nalazi se jedno od najljepših mjesta na Siciliji. Osim autom, doputovati možete i vlakom, što je puno bolja alternativa autobusu. Vlakom iz Palerma potrebno je 50 minuta. 

Neodoljivo šarmantan mali grad nudi ponešto za svakoga, uključujući i pješčane plaže te zavojite ulice koje vode do veličanstvene normanske katedrale koja je trebala poslužiti kao posljednje počivalište za normanske kraljeve.

Ta se velebna građevina s bizantskim mozaicima nalazi na prostranom trgu, omiljenom mjestu u Cefaluu za kavu ili sladoled. Imate li sreće, moći ćete se zabaviti u pogledu na jedno od slikovitih vjenčanja koja su ondje česta.

Taj srednjovjekovni gradić nalazi se na obali ispod 270 metara visoke stijene Rocca Cefalu koju su Feničani poznavali kao Herkulov rt.

Cefalu Cefalu (Foto: Getty Images)

Prema legendi nesretnog je Dafnisa, lijepog pastira sa Sicilije kojeg su pjesnici smatrali simbolom pastirske poezije, Hermes pretvorio u stijenu nakon što ga je božica Hera oslijepila jer je izdao njezinu kćer. Drevni Grci u stijeni su vidjeli veliku glavu po kojoj su i dali ime mjestu.

Na vrhu stijene nalaze se ostaci dvorca iz 13. stoljeća koji je imao dvije kule i 12 prostorija. Strateški smješten, njegov položaj sugerira obrambenu vrijednost koju je imao u to doba.

Većina tipičnih jela koja možete kušati u Cefaluu potječe iz mora, ali ne i omiljeni specijalitet tog kraja – pasta al taianu. Tjestenina koja je ime dobila prema tipičnoj arapskog posudi od gline u kojoj se nekoć krčkala miriše na krepki bolognese i pržene patlidžane. Danas se priprema u tavi i nezaobilazan je dio fešte koja se održava početkom kolovoza.

Idealna su mjesta za istraživanje talijanske gastronomije enoteke u kojima se osim dobrog vina mogu kušati tradicionalni zalogaji poput sira i suhomesnatih specijaliteta. Le Petit Tonneau osim gastronomskog užitka nudi i terasu idealnu za promatranje zalaska sunca, no mudro je prethodno rezervirati stol.

Iz Cefalua polaze brodovi za Liparske otoke od ožujka do studenog.Otočje je prema legendi bilo dom grčkog boga vjetra Eola, a među biserima vrijedi izdvojiti Salinu, Stromboli i Panareu. Svaki od njih izdvaja se nečim posebnim – od pogleda, vulkanskog pijeska ili plaža.

Crno jezero na krovu svijeta koje mijenja boju i po kojem plove samo najhrabriji Karakul Karakul Karakul +0 Karakul

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju