Mediteransko more, mediteranska hrana, mediteransko ovo, mediteransko ono... Pa nije ni čudo da se sve što ima veze s Mediteranom toliko hvali kad je taj dio planete toliko čudesan! Stoga je britanski Telegraph uzeo najbolje otoke prema kategorijama, a njihov odabir izgleda ovako...

Savršene plaže

Formentera


Čim zakoračite na topli bijeli pijesak Formentere i zagazite u plićak, shvatit ćete kako zašto se ovaj otok južno od Ibize tako često uspoređuje s Karibima. Neki dijelovi plaže Migjorn koja se proteže južnim dijelom otoka prilično su nagužvani ljeti, ali mirno mjesto uvijek je ovdje moguće pronaći. Kupajte se, ronite, odlučite se na izlet brodom ili jednom riječju – uživajte!

Formentera Formentera (Foto: Thinkstock/Guliver)

Luksuzni odmor

Cavallo

Maleni otok u blizini Korzike već je neko vrijeme sinonim za bogataše. Mnogi ga već nazivaju novim Mustiquom (za one koji ne znaju, riječ je o malom privatnom otoku između dvije Amerike). Ovdje nema automobila, tek jedan hotel, marina, dva jednostavna restorana i deset plaža. Gosti ovdje uglavnom sjednu u električni automobil za golf i zapute se u neku od vila gdje guštaju u teško zamislivom luksuzu.

Cavallo Cavallo (Foto: Thinkstock/Guliver)

Obiteljski odmor

Mallorca


S mnogo plaža prilagođenima djeci koja najmlađima nude masu aktivnosti kako u moru tako i na kopnu (naravno, ne isključujemo ni ponudu za starije) i resortima svih veličina, ovaj španjolski otok vjerojatno je najbolji odabir za obiteljski odmor. Plaža Muro na sjeveroistočnom dijelu otoka, ostavlja bez daha, a od aktivnosti možete pronaći što god vam srce poželi. Naravno, ovdje je prilično popularan windsurfing, pa ako imate želju, možda je Mallorca pravo mjesto za učenje.

Kultura i povijest

Sicilija


Znamenitosti na Siciliji ima toliko da je sigurno kako ih prilikom posjete otoku nećete stići obići sve. Dovoljno je zaputiti se u „Dolinu hramova“ u Agrigentu i vidjeti kako izgledaju jedni od najočuvanijih hramova iz doba stare Grčke. Ako više volite sakralnu umjetnost tu su katedrale u Monrealu i Cefalu, a tko „otkida“ na barok, na putovanju nipošto ne smije zaobići magični gradić Noto.

Najromantičniji

Santorini


Smješten u egejskom moru, pripada skupini Ciklada, a romantičan je do nestvarne mjere. Naravno, radi se o Santoriniju, u čije se plave krovove na bijelim kućama teško ne zaljubiti i kad je riječ o fotografijama, a kamoli ne uživo. Naravno, more je "vanzemaljske" boje, pa još kad odete na izlet brodom, velike su šanse kako ćete ovdje zaprositi bolju polovicu.

Malta - 10 Malta - 10 (Foto: Travel Buds)

Zabava

Ibiza


Gotovo oduvijek, Ibiza je sinonim za zabavu, te ne postoji otok čiji se noćni život može mjeriti s onim na Ibizi. Barovi i restorani razbacani su svuda uokolo, a izbor noćnih klubova naprosto je nevjerojatan. Jedan od najpoznatijih je Pacha & Amnesia, gdje svjetski poznati DJ izvođači puštaju glazbu do ranih jutarnjih sati.

Omjer cijene i kvalitete

Malta


S preko 300 sunčanih dana godišnje, jednim od najčišćih mora i gomilom kulturnih znamenitosti, Malta je definitivno izbor s kojim je teško fulati. Uza sve to, definitivno nije skupa, pa su smještaj, najam auta i odlazak u restoran stvari koje si ovdje možete priuštiti. Busevi voze gotovo svugdje, a karta je rijetko skuplja od 10 kuna, a nemojmo zaboraviti ni sjajnu prometnu povezanost jer na Maltu vode mnoge niskotarifne avionske kompanije.



Sportovi na vodi

Lefkada


Veliki zaljevi i konstantno jaki vjetar na ovaj otok privlače tisuće surfera. Oni najčešće posjećuju Bassiliki na jugozapadu otoka i Nydri na istoku. No, ovdje nije samo raj za surfere, već je Lefkada i sjajno mjesto za odmor. Čudesne plaže skrivene ispod bijelih klifova svugdje su uzduž obale, a najpoznatije su svakako Egremni i Katsiki.

Tišina i odmor

Vis


I mi konja za ttrku imamo! Nakon što je gotovo pola stoljeća bio zatvoren za turiste jer je služio kao sjedište mornarice, otok je praktički ostao netaknut. Naravno, sad će već gotovo 30 godina „otvoren“ i prima goste, ali je i dalje otok idealan za odmoriti dušu i tijelo. Na njega se stiže trajektom iz Splita, ali ako možete otići brodom i ući u čarobnu uvalu Stinivia, ostat ćete potpuno bez teksta...

Idealan za šetnje

Kreta


Zapadni dio ovog otoka raj je za šetnju i obilazak, pa ćete tako s kozjih putova doći direktno do nedirnutih plaža. Kreta je ujedno i otok bogate povijesti, a najljepša i najbolja razdoblja za odlazak su svakako od sredine travnja pa do lipnja, te rana jesen.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju