Volimo putovanja i na njima često upoznajemo kulturu neke zemlje i grada. No, pri upoznavanju novih kultura često se dogodi da naučimo i neke stvari koje nisu točne, ali se namjerno takvima reklamiraju kako bi nas lakše privukli da ih posjetimo. Donosimo neke od povijesnih zabluda, koje smo sto puta čuli i uzimamo ih kao istinu, a zapravo su potpuno lažne!

Van Gogh je odrezao komad uha u naletu bijesa


Ne, po zadnjim spoznajama nije. Van Gogh je imao burnu svađu sa svojim prijateljem slikarom Paulom Gauguinom, pri čemu ga je ovaj napao i mačem otkinuo komad uha. I jedan i drugi nisu kasnije pričali o tome, ali je Gaugain ipak proširio priču o Van Goghovoj ludosti i o tome kako je ovaj sam sebi odrezao uho!



Kolumbo je želio dokazati kako je zemlja okrugla

Kao što znamo, svi su u 15. stoljeću mislili o našem planetu kao o ravnoj ploči. Svi osim Kolumba koji je išao dokazivati da je okrugla. Kažemo to i ostanemo živi, a istina je potpuno drugačija. Ono što je Kolumbo na svom putovanju želio otkriti je najkraći put do Indije , a ne nekakvo dokazivanje o tome kako zemlja nije ravna ploča.

Napoleon je bio nizak


I dan danas se uvijek priča kako je veliki francuski vojskovođa bio nizak, te se spominje Napoleonov kompleks. Ovdje je greška nastala zbog načina mjerenja, tj razlike u engleskoj stopi i francuskoj stopi, koja za razliku od engleske iznosi više centimetara. Povijest je na kraju pokazala kako je Napoleon bio visok oko 1,70 cm, što je za ono vrijeme bila pristojna visina. Dakle, nije bio velik poput Stojka Vrankovića i teško bi zaigrao u NBA, ali je primjerice bio viši od bivšeg francuskog predsjednika Sarkozyja za 5 cm.

Lincoln je pokrenuo Građanski rat zbog ukidanja ropstva

Danas učimo kako je veliki Abe pokrenuo rat kako bi ljudi svih rasa bili jednaki, ali taj podatak nije baš u potpunosti točan. Naime, Lincoln nije pokrenuo rat zbog ropstva, već zbog činjenice da se južne države žele odvojiti, a on je htio jedinstvene Sjedinjene Američke Države. I sam je zapisao kako bi učinio sve za očuvanje SAD – a, makar to značilo i ne ukidanje ropstva. Ipak, za vrijeme rata je potpisao proklamaciju o jednakosti, što je ratu dalo veći smisao i moralnu dimenziju.

Einstein je bio loš đak

Ako prodajete doma priču da one jedinice iz matematike i fizike nisu važne jer ih je imao i Einstein, znajte da ste u zabludi. Da, mali Albert jest bio povučen i socijalno neprilagođen. Istina je i da je imao problema pri upisu u politehničku školu u Zurichu, ali to nije bilo zbog matematike, već zoologije, botanike i jezika. U matematici je oduvijek bio sjajan, tako da, ne dajte djeci da se izvlače s ovakvim pričama!

Newtonu je pala jabuka na glavu

I na taj način je izmislio i objasnio pojam gravitacije. Lijepa legenda, ali ona je upravo to, samo legenda. Priču je prvi put objavio utjecajni francuski mislilac Voltaire, mnogo godina nakon što je Isaac napustio ovaj svijet. Kasnije se ova priča ustalila, a kao i svaka dobra legenda, svaki put se dodao neki novi detalj. Naravno, bez ikakvih dokaza.

Kineski zid je vidljiv s Mjeseca

S Mjeseca se doista vide razne stvari, ali Veliki zid u Kini nije jedna od njih. Naime, zid je najviše tridesetak metara širok, a iste je boje kao i kraj u kojem se nalazi, tako da ga je gotovo nemoguće vidjeti iz Zemljine orbite, a kamoli s Mjeseca…

Neron je zapalio Rim

U ovu 'činjenicu' baš volimo vjerovati i svi znamo kako je ludi Neron zapalio Rim , nakon čega se popeo na vrh palače gdje je pjevao i gledao kako Vječni grad nestaje u plamenu. Ipak, prema zapisima povjesničara Tacita, Neron je u doba požara bio od Rima udaljen gotovo 50 kilometara. Rim su prema zadnjim istraživanjima zapalili njegovi neprijatelji, koji su mislili kako će svi za tragediju optužiti Nerona.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju