Senegalska kuhinja spaja sjevernoafričku, francusku i portugalsku kulinarsku tradiciju. Svaka od zemalja kolonizatora, a pogotovo Francuska, ostavila je neizbrisiv trag u senegalskog kulturi i kuhinji. Osnova klasičnih senegalskih jela su kikiriki, bijela riža i razno povrće. Te se namirnice nalaze i u poznatom začinjenom gulašu koji se zove maafe i koji ćete lako napraviti prateći ovaj recept. Maafe još zovu mafésauce d'arachide, tigadèguèna ili domoda, nastao je u Maliju, otkud se proširio u Senegal i ostatak zapadne Afrike. Tijekom kolonijalne ere u zapadnoj Africi uzgajalo se puno kikirikija pa je on postao dijelom svakodnevne hrane poput variva i juha.


Sastojci za ovaj neobičan gulaš s kikirikijem, iako postoji mnogo verzija, sasvim su obični: temeljac luk, češnjak, sol i papar, rajčice, timijan, zelena paprika, mrkva... I naravno, meso.

Mafé se može raditi s govedinom ili piletinom, pa je najbolje da kušate obje varijante da možete odabrati dražu. A odlučite li se za vegetarijanski maafe, dobro će mu stajati patlidžan, kupus, repa ili bamije. Mafé se obično poslužuje s bijelom rižom, a ako vam nedostaje ljutine, zamijenite papar nekom ljutom papričicom, ali ne pretjerujte da ne ugušite raznolikost okusa i aromu kikirikija koja se mora osjećati.

Sastojci za maafe:

  • 500 g pilećeg batka i zabatka bez kože / juneće vratine
  • bijela riža
  • 4 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 batat
  • 2 krumpira
  • 1 patlidžan
  • 3 mrkve
  • 1 čili papričica
  • 1 luk
  • 2 rajčice
  • 15 ml ulja
  • 1 list lovora
  • 2 goveđe kocke za juhu
  • 1,5 litara vode
  • sol
  • papar

Priprema maafea:

  1. Meso narežite na manje komade i kratko ga popržite. Izvadite ga iz tave i ostavite sa strane.
  2. Na istom ulju popržite luk da uvene i dodajte nasjeckane rajčice pa koncentrat rajčice. Kuhajte uz miješanje 2-3 minute. Vratite meso u lonac i prelijte vodom. Postepeno umiješajte 4 žlice maslaca od kikirikija i nastavite miješati da ne ostanu grudice. Na kraju dodajte lovorov list i kocke za juhu.
  3. Batat, krumpire, patlidžan, mrkvu i čili papričicu narežite na veće komade, ubacite u lonac i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 50 minuta. Posolite i popaprite prema ukusu.
  4. Skuhajte bijelu rižu i poslužite je uz maafe.

Sve ih treba probati! Recepti za 15 najboljih gulaša na svijetu Gulaš od junetine Gulaš od zečetine Hasenpfeffer Grčki gulaš stifado +2 Irski gulaš s tamnim pivom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju