Gradske zidine simbol su Dubrovnika, ali i veliki mamac za turiste koje rado obilaze ovaj turistički dragulj Lijepe što su stvarala najveća imena graditeljstva Dubrovačke Republike poput Michelozza, Onofria della Cave i Juraja Dalmatinca. Zidine se protežu na nešto manje od 2.000 metara, a obuhvaćaju 16 kula, tri utvrde i šest bastiona.

Njihovoj ljepoti nije odolio niti Hollywood, koji u Dubrovniku rado snima popularne serije i filmove. Štoviše, zbog snimanja novog nastavka filma 'Ratovi zvijezda', produkcijska kuća Lucasfilm, iza koje stoji redatelj George Lucas odlučio je gradu Dubrovniku dati ponudu koja se ne propušta.

Za nepoznati iznos kupljena je koncesija Dubrovačkih gradskih zidina na 30 godina, koja Lucasfilmu omogućuje nesmetano snimanje na ovom području tijekom cijele godine i bez potreba za vađenjem posebnim radnih dozvola.



'Sretni smo sklopljenim ugovorom. Znamo koliku važnost zidine imaju za Dubrovnik, pa ćemo izaći ususret njegovim građanima i gostima, te ćemo svake godine ponuditi besplatan razgled zidina u tjednima kada se neće ništa snimati na ovoj lokaciji' rekao je John Doe, voditelj korporativnih komunikacija Lucasfilma.

Iako lokalno stanovništvo rijetko kad posjećuje Dubrovačke gradske zidine zbog visoke cijene ulaznice, na Stradunu vlada potpuna nevjerica, a većina je zgrožena ovim potezom Grada Dubrovnika.

Izjavu Turističke zajednice grada Dubrovnika nismo dobili, s obzirom da se radi o prvoaprilskoj šali.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju