Javna ustanova za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode 'Pećinski park Grabovača' u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina, WWF Adria i zagrebačkim timom Outdoor.hr - začetnicima treking lige u Hrvatskoj, organizira prvi 'Lika Cave trekk' koji će se održati 23. srpnja 2016. godine u Perušiću, a s ciljem skretanja pažnje javnosti na važnost zdravog načina života, humanog djelovanja svakog pojedinca spram onih kojima je to najpotrebnije te uvažavanja prirode kao najvećeg čovjekovog prijatelja.

JU 'Pećinski park Grabovača' jedini je pećinski park u Hrvatskoj. Cilj rada i djelovanja ustanove jest prije svega očuvanje geobaštine kojom područje Perušića obiluje (preko 40 speleoloških lokaliteta), popularizacija geobaštine te održivi razvoj turizma s naglaskom na geoturizam.

Ana Rukavina, djevojka koja je digla na noge cijelu Hrvatsku izjavom 'Želim život', zadužila nas je, kao naša sugrađanka (oboje Aninih roditelja je iz Perušića) da i sami ustrajemo u nastojanjima osvješćivanja javnosti o važnosti zdravog načina života, o pomaganju jednih drugima te o očuvanju prirodne baštine, dara koji nam je ostavljen u naslijeđe sa zadaćom da ga ispravno koristimo.
 

WWFAdria, kao svjetska organizacija za zaštitu prirode, čiji su ciljevi očuvanje bioraznolikosti, odnosno pronalaženje praktičnih rješenja za zdrav planet partner je u ovom projektu sa željom skretanja pažnje javnosti na probleme s kojima se priroda susreće, jer ne zaboravimo, priroda bez čovjeka može, ali čovjek bez prirode ne može.

Stoga je suradnja Pećinskog parka Grabovača, Zaklade Ana Rukavina, WWF Adrie i tima Outdoor.hr koji potiče zdrav način života kroz trčanje osmišljena s ciljem održavanja ovakve manifestacije i u narednim godinama na istome mjestu.

Što zapravo znači Lika cave trekk?

Lika cave trekk je natjecanje u trčanju od špilje do špilje u Pećinskom parku Grabovača (dionice od 7, 15 i 25 km), kao što je već rečeno, sa ciljem popularizacije prirodne baštine, odnosno geobaštine i geoturizma Hrvatske. Natjecatelji, kao i posjetitelji ove manifestacije će tom prilikom imati mogućnost upisati se u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Poruka svake akcije upisa u Registar je 'Lijek je u nama'. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 51.574 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 62 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu. Na ovaj način, a s obzirom da se radi o ljetnoj sezoni, omogućit ćemo svim posjetiteljima / turistima Like i priobalja da se upišu u Registar i tim činom omoguće nastavak života onima kojima je potrebno.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju