Zbog udaljenosti od kopna i jakog utjecaja mora koje Lošinj zimi grije, a ljeti osvježava, ovaj otok obilježava blaga mediteranska klima, koju ćete osjetiti čim stupite na njegovo tlo. S 2500 sunčanih sati na godinu, Lošinj se ubraja među najsunčanije destinacije u Europi, a male temperaturne razlike i umjereni vjetrovi čine njegovu klimu pogodnom za svakoga.

Iako su očaravajuća ljepota Lošinja, raznovrsna i bogata kulturna baština i gastronomski specijaliteti epiteti koji krase ovaj otok, on je mnogo više od toga.

Oko 300 kilometara šetnica koje bacaju pogled na lijepi plavi Jadran, idealno je za ranojutarnju šetnju i razbuđivanje. Upravo zbog mnoštva zelenila koje ga pokriva zrak koji udišete biti će svjež i okrepljujući. Naravno, uz cvrkut ptica kao nezaobilaznu glazbenu podlogu za dobro jutro.

Lošinj Providenca - 6 Lošinj Providenca - 6 (Foto: Nova Studio)

No odlučite li se za neku drugu tjelesnu aktivnost, osim šetnje, predlažemo vam da se zaputite do brda Umpiljak, s kojeg se pruža pogled na bajkoviti Kvarner te se nakon laganog i kratkog uspona (1000 m) popnite do očaravajuće Providence.

Iako su neki od nas već posjetili Providencu, složili smo se oko jedne stvari. Rijetko koji vidikovac pruža tako raskošan uvid u samo srce cresko-lošinjskg otočja Apsyrtides kao što je Providenca. Oduševilo nas je što se iza ovog antičkog naziva krije legenda koju stanovnici Lošinja rado prepričavaju.

Otočje je dobilo svoj naziv još u doba antike, zahvaljujući grčkom junaku Apsirtu, jednom od protagonista mitološke priče o Argonautima. Družba heroja iz grčke mitologije poznata je po tome da su godinama pratili Jazona u njegovoj potrazi za Zlatnim runom. Nakon što su runo oteli, upravo tu u gornjem Jadranu, uspjeli su pobjeći upornim progoniteljima na lađi Argo (prema kojoj su dobili ime). No Jazon je Apsirta, uz pomoć njegove sestre Medeje, ipak namamio u zasjedu, usmrtio i rasjekao njegovo tijelo na komade koje je Medeja bacila u more. Od dijelova njegova tijela nastali su Apsirtovi otoci, nazvani Apsyrtides.

Lošinj Providenca Lošinj Providenca (Foto: Nova Studio)

Iako su nekada mjesta s dobrim pogledom bila iznimno bitna zbog zaštite od neprijatelja i boljeg uvida u situaciju u vrijeme ratnih perioda, danas je savršeno mjesto za uživanje u ljepoti krajolika, otočja i širini horizonta. Upravo to objedinjuje i ovaj tematski park, smješten na samom vrhu lošinjske Fuđijame. Pitoma divljina, do koje se lako može doći i pješice, kao i automobilom, pruža čaroban panoramski pogled na grad Mali Lošinj, ali i ostavlja dublji dojam o otocima koje smo vidjeli sa samog vidikovca; Susak, Cres, Unije...

U skladnom ambijentu postavljeno je osamnaest ručno izrađenih stolova i sjedećih garnitura, od kojih su neke od dobile nazive po brodovima iz lošinjske povijesti. Nakon kratke šetnje spustili smo se u produžetak parka, gdje smo imali priliku vidjeti poučnu stazu koja broji 28 interpretacijskih punktova s fotografijama koje pričaju priču o ovom jedinstvenom otočju. Nakon avanture Providencom glad je uzela maha, a mi smo zauzeli klupu u centru parka koja nam je dala gotovo ekskluzivan pogled. Tamo se počastili sendvičima koje smo koje smo napravili od proizvoda iz ponude 'Okusi zavičaja', poput dalmatinskog pršuta, buđole i istarskog sira koje smo pronašli u Lidlu. Uz slatki zalogaj pite od jabuke dočekali smo zalazak sunca, koji smo zabilježili slikanjem i pritom nazdravili ukusnim sokom od bazge.

Lošinj Providenca - 3 Lošinj Providenca - 3 (Foto: Nova Studio)

Iako Umpiljak mogu osvojiti i neiskusni početnici u penjanju, Hrvatska gorska služba spašavanja donosi pregršt zlatnih savjeta koji čuvaju glavu. Iako brdo možete propješačiti u kratkom roku, sa sobom uvijek povedite pratnju, a o smjeru kretanja uvijek obavijestite svoje bližnje. Ako niste sigurni kakva vas staza očekuje, nemojte zaboraviti ponijeti odgovarajuću odjeću i obuću. U slučaju nezgode u ruksak spremite malu osobnu apoteku kako bi ste mogli sanirati ozljedu. Jer bolje je spriječiti nego liječiti!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju