Bajkoviti dvorac koji stoji na litici visokoj 40 metara i izgleda kao da će svaki čast pasti u Crno more sagrađen je u ranom 20. stoljeću. Lastavičje gnijezdo nalazi se na litici Aurora u selu Gaspra na krimskom poluotoku.

U blizini je najprivlačnije ljetovalište na poluotoku – Jalta, koje turiste privlači lijepim plažama. Prije gnijezda na litici je bila tek drvena kućica koju je kupio njemački bogataš i političar Baron von Steingel i odlučio sagraditi remek-djelo arhitekture po uzoru na romantične dvorce na obalama Rajne.

Navodno je razlog tome bila njegova ljubavnica, ruska balerina s kojim je ondje provodio dane. No priča o ljubavi na Aurori započela je stoljeće prije, kada se prema legendi s nje bacila djevojka zbog nesretne ljubavi. Ljubavno gnijezdo ovjekovječili su i brojni ruski filmovi u kojima je redovit motiv vezan za Krim.

Crno more Crno more (Foto: Getty Images)

Najbolji način da se doživi romantični dvorac jest vožnja brodom, a poželite li ga vidjeti iz blizine, potrebno je i ponešto penjanja.

> Nema je na karti: Neotkrivena zemlja Europe u kojoj je ljetovao Josif Staljin

Osim suvenirnice na Aurori je i restoran koji nije osobito hvaljen,a posjetitelje najviše ljute cijene koje su, prema njihovu mišljenju, previše visoke za to što se nudi.