Bajkoviti dvorac koji stoji na litici visokoj 40 metara i izgleda kao da će svaki čast pasti u Crno more sagrađen je u ranom 20. stoljeću. Lastavičje gnijezdo nalazi se na litici Aurora u selu Gaspra na krimskom poluotoku.

U blizini je najprivlačnije ljetovalište na poluotoku – Jalta, koje turiste privlači lijepim plažama. Prije gnijezda na litici je bila tek drvena kućica koju je kupio njemački bogataš i političar Baron von Steingel i odlučio sagraditi remek-djelo arhitekture po uzoru na romantične dvorce na obalama Rajne.

Navodno je razlog tome bila njegova ljubavnica, ruska balerina s kojim je ondje provodio dane. No priča o ljubavi na Aurori započela je stoljeće prije, kada se prema legendi s nje bacila djevojka zbog nesretne ljubavi. Ljubavno gnijezdo ovjekovječili su i brojni ruski filmovi u kojima je redovit motiv vezan za Krim.

Crno more Crno more (Foto: Getty Images)

Najbolji način da se doživi romantični dvorac jest vožnja brodom, a poželite li ga vidjeti iz blizine, potrebno je i ponešto penjanja.

> Nema je na karti: Neotkrivena zemlja Europe u kojoj je ljetovao Josif Staljin

Osim suvenirnice na Aurori je i restoran koji nije osobito hvaljen,a posjetitelje najviše ljute cijene koje su, prema njihovu mišljenju, previše visoke za to što se nudi.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju