U Velikoj Jabuci poznate su i druge stvari, poput Empire State Buildinga, a još je živ spomen i na Blizance. No, teško da je išta poznatije od visoke, elegantne dame u dugačkoj haljini koja drži visoko podignutu baklju. Ona je poznata kao Kip slobode, no čekaj malo, je li moguće da je to ipak on, a ne ona?

Kako prenosi NYpost, slavni kip koji u njujorškoj luci stoji od davne 1886. godine, možda kriju tajnu malo poznatu i samim građanima, a to je da ovdje nije riječ o dami, već o gospodinu.
Naime, unatoč općeprihvaćenom mišljenju kako je francuski kipar Frederic Auguste Bartholdi lice statue napravio po izgledu svoje majke, novinarka Elizabeth Mitchell daje potpuno drugačiju teoriju u svojoj knjizi 'Liberty's Torch: The Great Adventure To Build the Statue of Liberty'.

Mitchell je proučavala slike i portrete kiparove majke, i zaključila kako se njen izgled značajno razlikuje od izgleda Kipa slobode. Prema Mitchell, obrve, nos i usta kipa uopće ne nalikuju na gospođu Bartholdi.

No, dok je pregledavala stare slike i dokumente, zapazila je kako je Bartholdi ipak imao model po kojem je napravio lice kipa, a to je bio njegov brat. Mitchell je u njegovom licu pronašla mnogo više sličnosti koje liče na kip, nego na licu majke pa bi umjetnikov brat napokon mogao dobiti slavu kakvu zaslužuje.

Je li jedan od najprepoznatljivijih simbola Amerike ipak muškarac, odgovorit će vrijeme, a možda i neće. Dotad, pozabavite se s nepoznatim činjenicama o najpoznatijem njujorškom spomeniku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju