Zbog izvješća o velikim napuknućima u antarktičkom ledu postoje strahovi da bi sprječavanje povišenja temperature za dva stupnja mogao postati san. Također, zbog sve veće potrebe za hranom budućnost svijeta izgleda sve tmurnijom.

Nasreću, kada je u pitanju ekološki razvoj, mnogo dobrih vijesti dolazi iz Kine. Ova država u proteklih nekoliko godina vodi u utrci razvijanja "zelenog života". Kineska vlada objavila je da je završila izgradnju najveće plutajuće solarne farme. Sada, kako bi pokušala umanjiti proizvodnju otrovnih plinova, Kina planira sagraditi prvi "šumski grad".

Ovaj grad, koji se trenutačno gradi u Liuzhou u provinciji Guangxi, dizajnirao je Stefano Boeri, koji je već projektirao vertikalnu šumu. Kada bude završen, postat će dom za 30 tisuća ljudi te će, zahvaljujući pregrštu drveća i biljaka, upijati gotovo deset tisuća tona ugljikova dioksida, 57 tona zagađivača i godišnje proizvesti oko 900 tona kisika.

Ovaj grad to će moći postići zahvaljujući milijunu biljaka i 40 tisuća stabala, koji se nalazi na fasadama skoro svake vanjske površine, stoji u članku Independenta.

Novi šumski grad Liuzhou sa starim Liuzhouom bit će povezan nizom željeznica i električnih automobila. Također, u gradu će biti nekoliko škola i dvije bolnice. Postoje planovi da se grad učini samoodrživim pomoću geotermalne i solarne energije. Trebao bi biti izgrađen do 2020. g.

Na mrežnoj stranici Stefana Boerija piše: "Difuzija biljaka, ne samo u parkovima, vrtovima i pored ulica, nego i na fasadama zgrada, omogućiti će energetsku samoodrživost koja će doprinijeti kvaliteti zraka (upijajući i CO2 i 57 tona sitne prašine godišnje). Smanjit će se prosječna temperatura zraka, stvoriti zvučne barijere i povećati bioraznolikost, te će se stvoriti nastambe za ptice, kukce, i male životinje koje žive na području Liuzhoua."
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju