Kofein utječe pozitivno na koncentraciju i smanjuje umor, tvrde znanstvenici i tvrde kako šalica kave popijena u pravo vrijeme može produžiti vrijeme i intenzitet vježbanja.


Istraživanje koje je provedeno u Americi pokazuj kako bi osoba trebala popiti četiri miligrama kofeina po kilogramu tjelesne težine sat vremena prije treninga. Ta količina kofeina pomoći će vam da u teretani vježbate 20 posto više vremena nego prije, a povećati ćete i upornost i želju za vježbanjem.

Dokazano je kako kofein povećava izdržljivost kad se radi o vježbama visokog intenziteta, na način da u mozgu anulira signale koji pokazuju zamor, a stimulira energiju.


No, unatoč svim tim svojstvima dobrim za teretanu, znanstvenici su upozorili kako kavu ne bi trebalo piti stalno, jer pretjerana konzumacija dovodi do nervoze, nespavanja, glavobolje i visokog krvnog tlaka. Preveliko konzumiranje kofeina može uzrokovati visoku razinu homocisteina u krvi te povećati rizik od srčanog udara ili demencije.

Ipak, većina stručnjaka slaže se kako s pijenjem do četiri šalice kave dnevno nećete imati zdravstvenih problema. Sve iznad toga može biti opasno.


Stoga bilderi, bez pretjerivanja!
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju