Zasigurno ste se mnogo puta priupitali kamo biste mogli poći za vikend. Kako bismo i sami došli do odgovora, obratili smo se mladim travel blogericama. Svaka od njih posebna je na svoj način, a destinacije koje odabiru, oborit će vas s nogu. Proputovale su svijet, a Lijepu Našu poznaju uzduž i poprijeko. Evo što su one izdvojile među brojnim ljepotama Hrvatske. 

Preporuka 1

Planirate li vikend-izlet u planinskim dijelovima Hrvatske, teško ćete zaobići Jelenu Holenko. Ona je lokalni turistički vodič koji o Gorskom kotaru zna apsolutno sve. Sada tamo živi i radi, a nekoliko godina nakon fakulteta posvetila je putovanjima. Prvo je živjela u Toskani, gdje je radila kod obitelji koja se bavila agroturizmom i proizvodnjom maslinova ulja. Nakon romantične Toskane uslijedio je period života u Frankfurtu gdje je svjedočila jednoj pravoj maloj rastućoj balkanskoj zajednici, pa se nebrojeno puta osjećala kao kod kuće. Od svih mjesta u kojima je živjela najviše joj se svidio London i njegova razvijena pub scena. Nakon povratka u Hrvatsku posjetila je Švedsku, Nizozemsku, Španjolsku, Portugal, Estoniju, Srbiju, Bosnu, Belgiju i Škotsku.

"Svaka od tih država posebna je na svoj način, a putovanja su me obogatila u svakom smislu. Od upoznavanja novih kultura i poznanstava, do toga da zapravo cijenim i svoju zemlju mnogo više".

Jedna je od onih koja je živjela svuda, a vratila se kući. Upravo zato odlučili smo ju pitati koja je njezina preporuka za top vikend-izlet. Odlučila se za Gorski kotar. Smatra da je to najbolja destinacija za kvalitetno i jednostavno "punjenje baterija".

"Tko ne bi želio prošetati kanjonom punim divlje romantike poput Kamačnika, osjetiti kapljice slapa Zeleni vir na licu, zaviriti u mistično podzemlje najdublje špilje za posjet Lokvarke. Noćite u jednoj od zanimljivih drvenih kućica s kaminom, a doživljaj upotpunite gozbom zanimljivih specijaliteta goranske kuhinje. Preporučam da probate Wildburger - burger od divljači u pivskom pecivu sa sjemenkama sa šumskih dresingom s medvjeđim lukom".

Kamo za vikend? Top destinacije prema odabiru travel blogerica - 2 Kamo za vikend? Top destinacije prema odabiru travel blogerica - 2 (Foto: Getty Images)

Kao iskusni turistički vodič, Jelena koju možete pratiti i na njezinom blogu, sve posjetitelje savjetovat će i o odgovornom ponašanju u planinskim krajevima. Ljepota ovog zavičaja ne smije vas zavarati, već na put morate krenuti spremni. Na to upozorava i Hrvatska gorska služba spašavanja. Na društvenim mrežama nasmijavaju nas i osvajaju široku publiku svojim duhovito osmišljenim postovima, međutim, neodgovornim ponašanjem u planinama, ugrožavamo svoj život, ali i njihov – jer oni su spremni pomoći svakom u nevolji. Kako bismo ipak izbjegli nevolje, ovo su savjeti kojih bi se svi u planinama trebali pridržavati.

Sat i pol od Zagreba! Vikend-izlet u veljači na kojem već možete namirisati proljeće +0 Risnjak

U planinu ne idite sami, javite nekome svoj planirani smjer kretanja i vrijeme u koje očekujete povratak s planinarenja. S travel blogericom Jelenom Holenko, koja Gorski kotar poznaje poput dlana svoje ruke, porazgovarajte o svemu što vas zanima. Vjerujemo kako će vam spremno odgovoriti na svako pitanje. Ponesite baterijsku svjetiljku, šibice i svijeću jer se na svakom nepoznatom terenu moguće dezorijentirati, a obujte i odgovarajuću obuću te se obucite slojevito.

Preporuka 2

Travel blogerica Petra Fruk koja se može pohvalit posjetom u više od 80 zemalja diljem svijeta, ističe svjetske destinacije poput Islanda, Myanmara, Madagaskara, Papue i Bolivije, a u Lijepoj Našoj, kao glavne destinacije za vikend-izlet odabrala je Zeleni vir i Vražji prolaz nedaleko Skrada.

Zeleni vir Zeleni vir (Foto: Getty Images)

"Ovo je za mene jedno od najljepših mjesta u Lijepoj Našoj, koje će se zasigurno svidjeti svim ljubiteljima prirode. Idealna destinacija za odmor i relaksaciju u zelenom okruženju, uz jedan od najljepših hrvatskih kanjona, planinski potok i slap koji se strmoglavo spušta sa stijene visoke oko stotinjak metara. Nešto veličanstveno!"

Sve o događajima na putovanjima možete pratiti i na Petrinoj Facebook stranici.

Preporuka 3

Vlasnica iskustava koje je prikupila u 25 zemalja, Valentina Beg, ispred brojnosti iskustava ipak stavlja brojnost zastava na mapi. Određenim zemljama vraća se više puta kako bi upoznala različitosti među pokrajinama i regijama. Destinacije koje su ju najviše inspirirale su Island, Azorsko otočje, Kanarsko otočje, Jordan i Kijev. Ono što ju najviše privlači na našim prostorima su toplina naroda, prirodne ljepote i kvaliteta hrane. Svima preporučuje posjet Krešimirovom gradu - svom rodnom gradu Šibeniku. Koncerti i festivali su razlog zbog kojeg ističe ovu destinaciju. Za vikend izvan grada, Valentina predlaže Hrvatsko Zagorje i njegove dvorce s naglaskom na Dvorac Trakošćan. To je mjesto na kojem možete prostrti deku, uživati u izlet sendviču koje ste ranije pripremili od autohtonih suhomesnatih namirnica 'Okusi zavičaja' i uživati u toliko obožavanim prirodnim ljepotama. Valentina savjetuje i ulazak dvorac koji svjedoči o životu nekadašnje Zagorske kneževine i stare hrvatske aristokracije.

Dvorac Trakošćan Dvorac Trakošćan (Foto: Getty Images)

Kamo god krenuli na vikend-izlet pobrinite se da je s vama i ruksak pun fine hrane kako nikad ne bi ostali gladni. Osim toga, važno je svakoj destinaciji pristupiti s dozom opreza. Ove travel blogerice dokazale su da se sigurno i odgovorno može proputovati svijet pa pokušajte slijediti njihov primjer. Ne želite biti jedni od onih izletnika koje će morati tražiti Hrvatska gorska služba spašavanja. Sretno!

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju