Zasigurno ste se mnogo puta priupitali kamo biste mogli poći za vikend. Kako bismo i sami došli do odgovora, obratili smo se mladim travel blogericama. Svaka od njih posebna je na svoj način, a destinacije koje odabiru, oborit će vas s nogu. Proputovale su svijet, a Lijepu Našu poznaju uzduž i poprijeko. Evo što su one izdvojile među brojnim ljepotama Hrvatske. 

Preporuka 1

Planirate li vikend-izlet u planinskim dijelovima Hrvatske, teško ćete zaobići Jelenu Holenko. Ona je lokalni turistički vodič koji o Gorskom kotaru zna apsolutno sve. Sada tamo živi i radi, a nekoliko godina nakon fakulteta posvetila je putovanjima. Prvo je živjela u Toskani, gdje je radila kod obitelji koja se bavila agroturizmom i proizvodnjom maslinova ulja. Nakon romantične Toskane uslijedio je period života u Frankfurtu gdje je svjedočila jednoj pravoj maloj rastućoj balkanskoj zajednici, pa se nebrojeno puta osjećala kao kod kuće. Od svih mjesta u kojima je živjela najviše joj se svidio London i njegova razvijena pub scena. Nakon povratka u Hrvatsku posjetila je Švedsku, Nizozemsku, Španjolsku, Portugal, Estoniju, Srbiju, Bosnu, Belgiju i Škotsku.

"Svaka od tih država posebna je na svoj način, a putovanja su me obogatila u svakom smislu. Od upoznavanja novih kultura i poznanstava, do toga da zapravo cijenim i svoju zemlju mnogo više".

Jedna je od onih koja je živjela svuda, a vratila se kući. Upravo zato odlučili smo ju pitati koja je njezina preporuka za top vikend-izlet. Odlučila se za Gorski kotar. Smatra da je to najbolja destinacija za kvalitetno i jednostavno "punjenje baterija".

"Tko ne bi želio prošetati kanjonom punim divlje romantike poput Kamačnika, osjetiti kapljice slapa Zeleni vir na licu, zaviriti u mistično podzemlje najdublje špilje za posjet Lokvarke. Noćite u jednoj od zanimljivih drvenih kućica s kaminom, a doživljaj upotpunite gozbom zanimljivih specijaliteta goranske kuhinje. Preporučam da probate Wildburger - burger od divljači u pivskom pecivu sa sjemenkama sa šumskih dresingom s medvjeđim lukom".

Kamo za vikend? Top destinacije prema odabiru travel blogerica - 2 Kamo za vikend? Top destinacije prema odabiru travel blogerica - 2 (Foto: Getty Images)

Kao iskusni turistički vodič, Jelena koju možete pratiti i na njezinom blogu, sve posjetitelje savjetovat će i o odgovornom ponašanju u planinskim krajevima. Ljepota ovog zavičaja ne smije vas zavarati, već na put morate krenuti spremni. Na to upozorava i Hrvatska gorska služba spašavanja. Na društvenim mrežama nasmijavaju nas i osvajaju široku publiku svojim duhovito osmišljenim postovima, međutim, neodgovornim ponašanjem u planinama, ugrožavamo svoj život, ali i njihov – jer oni su spremni pomoći svakom u nevolji. Kako bismo ipak izbjegli nevolje, ovo su savjeti kojih bi se svi u planinama trebali pridržavati.

Sat i pol od Zagreba! Vikend-izlet u veljači na kojem već možete namirisati proljeće Risnjak je mjesto na kojem možete namirisati proljeće već u veljači Risnjak Na Risnjak se možete uputiti i dok je pod snježnim pokrivačem +4 Risnjak

U planinu ne idite sami, javite nekome svoj planirani smjer kretanja i vrijeme u koje očekujete povratak s planinarenja. S travel blogericom Jelenom Holenko, koja Gorski kotar poznaje poput dlana svoje ruke, porazgovarajte o svemu što vas zanima. Vjerujemo kako će vam spremno odgovoriti na svako pitanje. Ponesite baterijsku svjetiljku, šibice i svijeću jer se na svakom nepoznatom terenu moguće dezorijentirati, a obujte i odgovarajuću obuću te se obucite slojevito.

Preporuka 2

Travel blogerica Petra Fruk koja se može pohvalit posjetom u više od 80 zemalja diljem svijeta, ističe svjetske destinacije poput Islanda, Myanmara, Madagaskara, Papue i Bolivije, a u Lijepoj Našoj, kao glavne destinacije za vikend-izlet odabrala je Zeleni vir i Vražji prolaz nedaleko Skrada.

Zeleni vir Zeleni vir (Foto: Getty Images)

"Ovo je za mene jedno od najljepših mjesta u Lijepoj Našoj, koje će se zasigurno svidjeti svim ljubiteljima prirode. Idealna destinacija za odmor i relaksaciju u zelenom okruženju, uz jedan od najljepših hrvatskih kanjona, planinski potok i slap koji se strmoglavo spušta sa stijene visoke oko stotinjak metara. Nešto veličanstveno!"

Sve o događajima na putovanjima možete pratiti i na Petrinoj Facebook stranici.

Preporuka 3

Vlasnica iskustava koje je prikupila u 25 zemalja, Valentina Beg, ispred brojnosti iskustava ipak stavlja brojnost zastava na mapi. Određenim zemljama vraća se više puta kako bi upoznala različitosti među pokrajinama i regijama. Destinacije koje su ju najviše inspirirale su Island, Azorsko otočje, Kanarsko otočje, Jordan i Kijev. Ono što ju najviše privlači na našim prostorima su toplina naroda, prirodne ljepote i kvaliteta hrane. Svima preporučuje posjet Krešimirovom gradu - svom rodnom gradu Šibeniku. Koncerti i festivali su razlog zbog kojeg ističe ovu destinaciju. Za vikend izvan grada, Valentina predlaže Hrvatsko Zagorje i njegove dvorce s naglaskom na Dvorac Trakošćan. To je mjesto na kojem možete prostrti deku, uživati u izlet sendviču koje ste ranije pripremili od autohtonih suhomesnatih namirnica 'Okusi zavičaja' i uživati u toliko obožavanim prirodnim ljepotama. Valentina savjetuje i ulazak dvorac koji svjedoči o životu nekadašnje Zagorske kneževine i stare hrvatske aristokracije.

Dvorac Trakošćan Dvorac Trakošćan (Foto: Getty Images)

Kamo god krenuli na vikend-izlet pobrinite se da je s vama i ruksak pun fine hrane kako nikad ne bi ostali gladni. Osim toga, važno je svakoj destinaciji pristupiti s dozom opreza. Ove travel blogerice dokazale su da se sigurno i odgovorno može proputovati svijet pa pokušajte slijediti njihov primjer. Ne želite biti jedni od onih izletnika koje će morati tražiti Hrvatska gorska služba spašavanja. Sretno!