Gdje slaviti noć u kojoj se mošt pretvara u vino? Mnogi od nas uputit će se prijateljima u 'gorice' dok će drugi zabavu potražiti u kletima i restoranima na organiziranim feštama. No koju feštu izabrati? Iz mase ponuda ipak treba izabrati pravo mjesto gdje će se društvo dobro zabaviti, ali i gdje će se isprobati dobra kapljica. I dugo smo mozgali, dugo tražili i mislimo da imamo za svakog ponešto.

Izletište i vinotočje 'Vinia'

Nedaleko od grad Bjelovara, u malom prigradskom selu Puričani smjestilo se izletište i vinotočje 'Vinia' u vlasništvu obitelji Šapić. Šapići su obitelj koja se već nekoliko generacija bavi uzgojem vinove loze, ali i pravljenjem vrhunskih vina svjetske kvalitete. Oni su prije nekoliko godina odlučili podignuti izletište u kojem će svojim posjetiteljima moći ponuditi vlastite proizvode, ali i pružiti savršenu lokaciju za ugodnu zabavu. Tako su i ovog Martinja pripremili dva paketa za sve posjetitelje.



Prvi paket sastoji se od martinjskog ručka uz krštenje mošta gdje će se na meniju naći tradicionalne kobasice, kuhani buncek, dinstano zelje, žganci i nezaobilazna jela s roštilja. Za vrijeme ručka, ali i nakon njega, zabavljat će vas živa glazba, a tradiciju krštenja mošta predvodit će pravi sv. Martin. No ono što je najvažnije za naglasiti je činjenica da ćete za cijenu od samo 140,00 kn po osobi dobiti neograničenu konzumaciju hrane i pića po principu 'jedi i pij koliko možeš'.

Za one koji će popiti koju čašicu više tu je opcija s noćenjem. Tako ćete sve gore navedeno, po istom principu 'jedi i pij koliko možeš', u kombinaciji s noćenjem i doručkom dobiti po cijeni od samo 560,00 kn za dvije osobe. Da, da, dobro ste pročitali. Jedeš i piješ koliko možeš cijelu noć, a da ne trebaš voziti kući za samo 560,00 kn za dvije osobe.

 

Stubičke toplice, hotel Marija Gubec

U samom srcu Hrvatskog Zagorja, okružen zelenilom i prekrasnom prirodom na samom izvoru termalne i ljekovite vode, smjestio se hotel 'Matija Gubec'. I dok se u hotelu tijekom cijele godine trude da zabave svoje goste i pruže im savršeni odmor, ovog Martinja su se posebno potrudili da gostima približe tradiciju kraja.

Tako se ove godine Martinje počinje slaviti malo ranije nego inače. Pošto ono pada u srijedu, a svi znamo da se radni tjedan ne smije remetiti opuštanjem i razonodom, vikend prije Martinja, 06.11. – 08.11., skuhali su vam savršenu ponudu. No tu ne staju s kuhanjem. Njihovi vrsni kuhari odlučili su pokazati svoje umijeće u pripremanju tradicionalnih delicija. Stoga vas tog vikenda očekuje veličanstvena ponuda jela predvođenih zagorskom juhom, pečenom patkom, kuhanim buncekom, krvavicama i pečenicama, mlincima, dinstanim zeljem i restanim krumpirom. Gastronomsku povorku zaokružit će tradicionalni zagorski štrukli, slani i slatki.



No da se ne bi sve vrtjelo oko hrane pobrinut će se hotelski somelijer koji će vas upoznati sa vinskom kartom hotela i velikodušno vam predstaviti i ponuditi na degustiranje široku paletu mladih vina. Središnji dio slavljeničkog vikenda biti će 07.11. kada će posebno za vas organiziraju ceremoniju krštenja mošta u velikog meštra koji će vas dobro nasmijati i zabaviti. Nakon ceremonije krštenja ne ostaje vam ništa drugo nego zabaviti se do dugo u noć uz živu glazbu. U svemu ovom možete uživati za samo 860,00 kn. Znači dva polupansiona s neograničenim korištenjem bazena za dvije osobe po super cijeni.

 

Josipdol, hotel Josipdol

Svi oni plesači i gurmani željni dobre zabave nikako ne smiju zaobići feštu koju organiziraju u hotelu Josipdol. Oni su isto tako mislili na svoje posjetitelje te su proslavu Martinja organizirali za vikend 07.11 – 08.11. 'Festival vina' započinje u subotu 07.11. sa središnjim događajem krštenja mošta kada će vas uz izvrsnu autohtonu kuhinju – buncek, špek, krvavice, orehnjače i makovnjače – zabavljati Harmony band sve do sitnih jutarnjih sati.

U jednom trenutku meštar ceremonije zaustavit će zabavu i privesti događaj svečanom činu kada vino postaje punoljetno i spremno za konzumaciju. I kao na svakom krštenju, nakon svečanog čina, opet dolazi trenutak kada se nabacuju plesne cipelice i svim silama se trudi da se 'pohaba' plesni podij domaćina. A za to će se pobrinuti gore navedeni Harmony band koji je poznat po tome da sprovode pretvara u veselice, a razvode u fešte koje se dugo pamte.

Tako će i ovo Martinje pretvoriti u zabavu koju ćete prepričavati svojim prijateljima i koju ćete sanjati još dugo vremena. Nakon fešte, nakon što se dobro naspavate, osoblje hotela s veseljem će za vas organizirati izlet do obližnjeg Ogulina ili Plitvičkih jezera, savršena mjesta da razbistrite glavu nakon nezaboravne noći.

 

Sv. Križ Začretje, restoran Stara škola

Daleko od gradske vreve, toliko blizu ali opet toliko savršeno daleko od velegrada, u samom srcu prirode smjestio se restoran koji je nadaleko poznat po domaćoj kuhinji, ali i feštama koje organizira za Martinje. Tako i ove godine dobar provod neće izostati.

Spoj kulture, tradicije i vrhunske gastronomije u kombinaciji s vrhunskim vinima iz bogate vinoteke, zadovoljiti će i one najzahtjevnije. Ovog Martinja za vas pripremaju večeru u 4 slijeda popraćenu vrhunskim vinima i iskusnim tamburašima. Sami program započinje 07.11 u 20:00 sati kada će biskup pokrstiti mošt i pretvoriti ga u vino. Od tog trenutka pa na dalje padaju maske i počinje fešta do jutra. Kojeg jutra? E to nitko sa sigurnošću ne može reći.

Iako na prvi pogled meni ima dosta klasičnu ponudu to ipak nije tako. Kuhana šunka i domaći sir s vrhnjem, kisela juha od šumskih gljiva, buncek i pečenice s kiselim zeljem, zlevanka i knedle sa šljivama jesu tradicionalna jela, ali njihovi majstori kuhinje pripremit će ih na novi moderniji način prilagođen trenutku i događaju. Za 195,00 kuna za dvije osobe dobit ćete sve gore navedeno uz garanciju vrhunske zabave i savršene kuhinje. Ako vam se kojim slučajem dogodi da popijete koju čašicu više obratite se osoblju koje će vam drage volje ponuditi smještaj u jednoj od soba koje imaju u ponudi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju