Za većinu nas pandemija je simbol nametnute izoliranosti, ali nekima je poslužila da svojevoljno istraže apsolutnu izolaciju, a za to nema boljeg mjesta od Arktičkog kruga.

Talijanka Valentina Miozzo preselila je na sam sjever Norveške i to taman u vrijeme kada tamo noć traje 24 sata. Miozzo, inače dolazi iz pokrajine Emilia Romagna, a prije pandemije organizirala je pješačke ture izvan granica zemlje i pritom je vodila popularan blog Viaggare Libera („slobodno putovanje“).

Provodila je i do 6 mjeseci godišnje na putovanjima. Pandemija je privremeno zaustavila taj posao, a strogi lockdown s kojim se susrela Italija prikovala ju je za kuću i čim su mjere počele popuštati, u njoj se počela rađati ideja za novim putovanjem.

 

 

Prilika joj se pružila u listopadu prošle godine kada je dobila ponudu da vodi pansion u Arktičkom krugu što je objeručke prihvatila. Tako je dobila priliku upoznati kraj koji nikada nije posjetila, a koji ju je oduvijek privlačio.

Mjesec dana kasnije stigla je u Kongsfjord, grad s 28 stanovnika. Najbliži supermarket udaljen je 30 kilometara a bolnica čak 300 kilometara. Zimi tamo puše nevjerojatno hladan vjetar i sve je zaleđeno što jako otežava kretanje. Stanovnici u nabavku idu jednom u dva tjedna i to samo, ako su ceste prohodne.

Ubrzo su uslijedile i polarne noći kada je cijeli dan sumrak ili potpuni mrak. Tijelo joj se teško naviknulo na ritam spavanja i budnosti bez izmjene dana i noći. Pa ipak, oduševljena je s iskustvom koje je stekla.

 

 

Zajednica od 28 stanovnika Kongsfjorda zapravo je multikulturalna, u gradu žive Nijemci, Latvijci, Talijani i Tajlanđani zajedno s Norvežanima. Svi su ju dočekali otvoreno i toplo. Krajolik bez drveća u kojem je jedina vegetacija tundra te životinje poput polarne lisice, sobova i tuljana neusporedivi su s ičim što je dotad vidjela. Osim toga, u Kongsfjordu nije bilo ni jednog slučaja zaraze koronavirusom tako da u gradu nitko nije nosio masku.

Nakon isteka posla u pansionu još je neko vrijeme ostala u Kongsfjordu, ali sada se vraća u Italiju. U planu joj je nastaviti putovati, ali sada na putovanja gleda iz potpuno drugačije perspektive. „Kada putujete u tople krajeve, svu energiju crpite iz tople klime, prekrasnih plaža i cjelokupne atmosfere. Na ovom sam mjestu naučila kako pronaći energiju unutar sebe.“, zaključuje Miozzo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju