Kremasta palenta nije samo dio "težačkog" doručka i ne treba se samo služiti s mlijekom, sirom ili prženim komadićima špeka. Ona može biti odličan prilog gulašima od divljači, mesnim raguima ili pirjanim gljivama. Kako biste napravili idealnu kremastu fantaziju, poslužite se ovim receptom.

Kremasta palenta bez grudica

Sastojci:

200 grama palente ili kukuruzne krupice
800 ml vode
sol
kockica maslaca

Priprema:

1. Zagrijte vodu do vrenja u dubokom loncu i na umjerenoj temperaturi. Dodajte prstohvat soli.

2. Ulijte palentu u vruću vodu umjerenim mlazom, pa dobro promiješajte cijelu smjesu. Nastavite miješati dok se palenta ne zgusne.

3. Smanjite na najnižu moguću temperaturu pa uz redovito miješanje nastavite kuhati dok se smjesa ne počne odvajati od dna.

4. U ovom trenutku činit će vam se da je palenta gotova. No ako nastavite s kuhanjem, dobit ćete kremastu kašu s intenzivnijim okusom kukuruza.

5. Poklopite lonac pa na niskoj temperaturi ostavite kuhati palentu još otprilike pola sata, uz povremeno miješanje, otprilike svakih deset minuta.

6. Na kraju kuhanja umiješajte komadić maslaca, a po želji možete dodati i nešto naribanog sira. Poslužite toplu uz željeni umak. Dobar tek!

Bonus savjeti:

Kako biste poboljšali okus kuhane palente, dio vode za kuhanje možete zamijeniti povrtnim ili mesnim temeljcem, a umjesto maslaca pred kraj kuhanja dodati i malo vrhnja za kuhanje.

Vruću palentu možete izliti u lim za pečenje ili neku drugu široku posudu, pa pustiti da se tako ohladi. Palentu potom možete narezati na kockice pa ju prepržiti na grilu ili poslužiti na neki kreativni način.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju