Omiljeni smotuljci u Turskoj se nazivaju fincan böreği, a osim mesom i krumpirom pune se i sirom i špinatom. Kao inspiracija za nadjev može vam poslužiti bilo koja kombinacija sastojaka za burek ili pitu, a najbolje je od svega što nije potrebno razvlačiti domaće tijesto.
Naravno, u slučaju da vam ide od ruke, to je i više nego dobrodošlo. U videu pogledajte kako se slaže fincan böreği bez mesa, a mi vam donosimo recept za šareni burek iz šalice.
Sastojci za burek iz šalice:
8 tankih kora za savijače
300 g mljevenog mesa
3 srednja krumpira
2 glavice luka
sol i papar
1 dl mineralne vode
sjemenke sezama
mesni temeljac (ili kocka za juhu i voda)
Za premazivanje:
jaje
2 žlice mlijeka
2 žlice ulja
1. Što sitnije narežite luk pa ga pržite dok ne postane staklast. Dodajte meso i začine te mineralnu vodu. Pirjajte dok meso ne omekša, a tekućina ispari.
2. Krumpir skuhajte i propasirajte pa dodajte meso i promiješajte. Svaku koru prerežite na 6 kvadrata.
3. Izmiješajte jaje, mlijeko i ulje pa premažite kore. Po dvije slažite u šalicu za kavu tako da vise preko rubova.
4. Napunite ih mesnom smjesom pa prebacite tijesto tako da dobijete smotuljke, a njih dodatno premažite.
5. Smotuljke istresite u vatrostalnu posudu obloženu papirom za pečenje. Prema potrebi premažite i pospite sjemenkama sezama.
6. Pecite na 180 °C 25 minuta pa prelijte s malo mesnog temeljca i pecite još deset minuta.