Pravo mjesto za relaksaciju

Dan za relaksaciju i uživanje na mađarskom jezeru Hevíz možete odabrati u bilo kojem godišnjem dobu. Temperatura vode nikada se ne spušta ispod 24-26 °C pa čak ni u najhladnijim danima. Tijekom uobičajenih ljetnih dana temperatura će se kretati u rasponu od 33-35 °C. Poznato je i da kupanjem u umjereno toploj vodi možete smanjiti razinu šećera u krvi, međutim okupate li se u jezeru Hevíz zajamčena je duboka relaksacija.

Ljekovitost jedinstvenog jezera u svijetu

Osim zbog blagotovornog osjećaja, voda ovog jedinstvenog jezera sadržava magnezij, sumpor, radon i kalcij koji ljekovito djeluju na organizam. Kupanje će posebno pomoći osobama koje imaju poremećaje u lokomotornom sustavu, ali i onima koji boluju od reumatskih bolesti.

Jezero Hevíz Jezero Hevíz (Foto: Mađarska turistička zajednica)

Jedinstvenost jezera Hevíz krije se u činjenici da se na dnu jezera nalazi tresetni mulj koji pojačava učinke ljekovite vode. Riječ je o jednom od šest vrsta prirodnih blata koje potiče obnovu stanica i djeluje anti-upalno.

Izvori vode su itekako aktivni, a upravo su izvori zaslužni za visoku razinu čistoće jezera. Prema nekim procjenama, svakih nekoliko sekundi izvire novih 410 litara vode koji omogućuju da se u nekoliko dana voda u jezeru u potpunosti izmijeni.

Očaravajući pogled na jezero

Najveće termalno jezero u Europi, s površinom od 47,500 kvadratnih metara, okružuje i 60 hektara bujne vegetacija. Ljiljani, Indijski Lotos, gingko-biloba iz istočne Kine i japanske magnolije dio su posebnih biljaka koje se ovdje mogu pronaći. Važnu ulogu u jedinstvenosti jezera igra i mikroklima ovog područja – vjetar je rijetka pojava pa se iznad jezera zadržava oblak pare koji ujedno štiti od rashlađivanja vode.

Jezero Hevíz Jezero Hevíz (Foto: Mađarska turistička zajednica)

Iskustvo kupanja u ljekovitom jezeru

U sredini jezera postavljen je veliki paviljon s drvenim platformama za sunčanje. Pri ulasku u svaki od 4 bazena koračate stepenicama u duboku vodu. Ograđeni bazeni nemaju dno pa izvorna ljekovita voda djeluje u punom sjaju. Tamo nema masažnih kada ni tobogana, ali je zato očaravajuće prirodno okruženje jezera Hevíz pravo mjesto za doživljaj koji ćete zauvijek pamtiti.