Pravo mjesto za relaksaciju

Dan za relaksaciju i uživanje na mađarskom jezeru Hevíz možete odabrati u bilo kojem godišnjem dobu. Temperatura vode nikada se ne spušta ispod 24-26 °C pa čak ni u najhladnijim danima. Tijekom uobičajenih ljetnih dana temperatura će se kretati u rasponu od 33-35 °C. Poznato je i da kupanjem u umjereno toploj vodi možete smanjiti razinu šećera u krvi, međutim okupate li se u jezeru Hevíz zajamčena je duboka relaksacija.

Ljekovitost jedinstvenog jezera u svijetu

Osim zbog blagotovornog osjećaja, voda ovog jedinstvenog jezera sadržava magnezij, sumpor, radon i kalcij koji ljekovito djeluju na organizam. Kupanje će posebno pomoći osobama koje imaju poremećaje u lokomotornom sustavu, ali i onima koji boluju od reumatskih bolesti.

Jezero Hevíz Jezero Hevíz (Foto: Mađarska turistička zajednica)

Jedinstvenost jezera Hevíz krije se u činjenici da se na dnu jezera nalazi tresetni mulj koji pojačava učinke ljekovite vode. Riječ je o jednom od šest vrsta prirodnih blata koje potiče obnovu stanica i djeluje anti-upalno.

Izvori vode su itekako aktivni, a upravo su izvori zaslužni za visoku razinu čistoće jezera. Prema nekim procjenama, svakih nekoliko sekundi izvire novih 410 litara vode koji omogućuju da se u nekoliko dana voda u jezeru u potpunosti izmijeni.

Očaravajući pogled na jezero

Najveće termalno jezero u Europi, s površinom od 47,500 kvadratnih metara, okružuje i 60 hektara bujne vegetacija. Ljiljani, Indijski Lotos, gingko-biloba iz istočne Kine i japanske magnolije dio su posebnih biljaka koje se ovdje mogu pronaći. Važnu ulogu u jedinstvenosti jezera igra i mikroklima ovog područja – vjetar je rijetka pojava pa se iznad jezera zadržava oblak pare koji ujedno štiti od rashlađivanja vode.

Jezero Hevíz Jezero Hevíz (Foto: Mađarska turistička zajednica)

Iskustvo kupanja u ljekovitom jezeru

U sredini jezera postavljen je veliki paviljon s drvenim platformama za sunčanje. Pri ulasku u svaki od 4 bazena koračate stepenicama u duboku vodu. Ograđeni bazeni nemaju dno pa izvorna ljekovita voda djeluje u punom sjaju. Tamo nema masažnih kada ni tobogana, ali je zato očaravajuće prirodno okruženje jezera Hevíz pravo mjesto za doživljaj koji ćete zauvijek pamtiti.

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju