Ljepota je subjektivan pojam na koji utječu osobna razmišljanja, iskustva i sjećanja. No neka mjesta posebno su blagoslovljena dobrom geografskom lokacijom, kreativnim arhitektonskim rješenjem te istančanim smislom za lijepo osoba koje u njima obitavaju ili rade.

Uvaženi magazin Architectural Digest povodio se ovim parametrima kada je pobrojao najljepše ulice svijeta. Slažete li se s njima?

Rue du Petit Champlain, Quebec City, Kanada
Uređena u europskom stilu, ova ulica prepuna je unikatnih butika i bistroa koji stvaraju zapanjujuću kulisu tijekom cijele godine. Posebno je lijepa u doba božićno-novogodišnjih blagdana.

Colmar, Francuska
U blizini granice s Njemačkoj smjestio se jedan od najšarmantnijih francuskih gradova – pitoreskni Colmar. Teško j tu izdvojiti samo jednu ulicu, a Architectural Digest predlaže da svakako obiđete one u starom dijelu grada koje odišu posebnim šarmom.

Colmar, Francuska Colmar, Francuska (Foto: Getty Images)

Jinli, Chengdu, Kina
Ulica Jinli je prekrasna u svako doba godine, a posebno je zapanjujuća tijekom kineske Nove godine.

Aldama, San Miguel De Allende, Meksiko
Povijesna i živopisna ulicama Aldama u San Miguelu De Allendeu nalazi se na popisu obaveznih stvari koje morate posjetiti u ovom meksičkom gradu. Internetski magazin Travel + Leisure proglasio je San Miguel De Allende najboljim gradom na svijetu 2013. godine.

Zrinyi Utca, Budimpešta, Mađarska
Svega nekoliko metara udaljena od Dunava je slavna budimpeštanska ulica Zrinyi Utca. Po ovoj ulici za pješake puca prekrasan pogled na baziliku Sv. Stjepana.

Tohid, Teheran, Iran

Veličanstvena planina Alborz predstavlja dramatičnu kulisu iranskom gradu Teheranu, kao i slavnom tunelu Tohid koji je dug gotovo tri kilometara.

Bruges, Belgija
Bruges često nazivaju Venecijom Sjevera što ne čude sve one koji su ga posjetili bar jednom. Ovo je još jedno mjesto na kojem je teško odabrati samo jednu ulicu. Zapanjujuća arhitektura u dobro očuvanom gradu pravi je mamac za brojne turiste.

Burano, Italija
Ovaj otok u Venecijanskoj laguni ispresijecan je kanalima ,a ponosi se vrlo živahnim pročeljima zgrada koje su odlična pozadina za fotografiranje.

Tetsugaku no michi, Kyoto, Japan
Tetsugaku no michi ili Filozofska šetnica je slavna ulica duga gotova dva kilometara u japanskom gradu kyotu. Ukrašena je stablima trešnje, pa ju je najbolje posjetiti u travnju i početkom svibnja kad su isti u punom cvatu.

Shambles, York, Engleska

Šarmantna ulica u engleskom Yorku ispunjena je zapanjujućim zgradama od koje neke datiraju čak iz 14. stoljeća.

-17 Celzijevih stupnjeva: Mjesto na koje znaju sletjeti samo najiskusniji piloti McMurdo postaja na Antarktici - 4 McMurdo postaja na Antarktici - 3 McMurdo postaja na Antarktici - 2 +0 McMurdo postaja na Antarktici - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju