Iako se skulptura dječačića koji urinira u fontanu, poznatija po imenu Manneken Pis smatra jednim od zaštitnih simbola grada Bruxellesa, pokušate li napraviti nešto slično u glavnom gradu Belgije očekuje vas visoka kazna.

Uriniranje na javnom mjestu ozbiljan je prekršaj, a kazne u Beligiji su među najvišima u Europi. Za ovaj se prekršaj naplaćuje kazna od 250 eura ili nešto više od 1800 kuna (bez uključenog poreza).

Da bi svojim građanima i gostima osigurali sigurno i besplatno mjesto za obavljanje nužde lokalne vlasti postavili su javni wc za muškarce na trgu Sv. Katarine u širem gradskom centru.

Točnije postavljena su tri pisoara uz bočni zid istoimene crkve, koja su zagrađena od znatiželjnih pogleda tek niskom pregradom.

Prije tri godine pokrenuta je peticija za njezino uklanjanje, jer nagrađuje izgled grada. No ona još uvijek ponosno tu stoji.

Čim se približite Crkvi sv. Katarine osjetit ćete neugodan miris urina, te svjedočiti zapanjenim licama slučajnih prolaznika koji su netom otkrili pokraj čega prolaze.

No, toalet se unatoč tome koristi. Neki će se njime poslužiti zbog stvarne potrebe, ali mnogi da bi snimili selfi i pohvalili se da su urinirali po zidu crkve.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju